IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сайтът на президентската институция - жертва на атака

Администрацията на Росен Плевнелиев е подала сигнал за случая до компетентните органи

19:08 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сайтът на президентската институция за пореден път беше атакуван, съобщават от пресцентъра на президенството. 

Според информацията това се е случило ведната след новината, че президентът Росен Плевнелиев свиква на 14 април заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата на заседанието е „Национална политика за осигуряване на киберсигурност". 

Администрацията на президента е подала сигнал за случая до компетентните органи. 

За последно подобни атаки имаше в края на миналата година. Хакерските атаки срещу държавните сайтове тогава започнаха на първия тур на изборите – на 25 октомври. Тогава бяха сринати сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на Министерствата на вътрешните и на външните работи, и на финансите. Сайтът на МВР бе атакуван от над 500 милиона заразени компютри.

Малко по-късно Плевнелиев заяви, че "Това е нов "Костинброд", те целят да подхранят съмненията на българските граждани, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее, след като може един или друг сайт да бъде атакуван".

В началото на ноември атаките срещу държавните сайтове продължиха. Над 2 милиарда компютри са се опитали да влязат в най-актуалния сайт на държавата в рамките на 24 часа - този на президенството.  Атаките срещу държавните ни сайтове тогава бяха от целия свят – от Виетнам, Румъния, Турция, Украйна, САЩ и Африка.
 
По време на втория тур на изборите на 1 ноември имаше втора вълна от атаки срещу държавни сайтове. Хакерите успяха да сринат страниците в интернет на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", Националната агенция по приходите и Комисията за енергийно и водно регулиране. Тогава сайтът на президентството работеше с големи затруднения, а IT екипът на институцията е констатирал между 30 и 50 млн. еднократни посещения от сървъри в Тайланд.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още