IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое ще е първото технологично IPO на годината в САЩ?

Компанията за кибер сигурност SecureWorks има шанса да сложи край на сушата

20:54 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SecureWorks&nbsp;</em></p>

Снимка: SecureWorks 

Компания за кибер сигурност, която е собственост на Dell Inc., възнамерява да сложи край на сушата на технологични IPO-та в САЩ през тази година. 

SecureWorks Corp., собственост на компанията майка на Dell Denali Holding Inc., възнамерява да осъществи първично публично предлагане (IPO) през април, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на източници. Компанията може да започне своето роудшоу през следващата седмица, твърдят източниците. Очаква се акциите да се търгуват на Nasdaq с кода “SCWX”.

Ако успее, SecureWorks, която помага на корпорациите да заключват своите системи и да проверяват за компютърни нарушители, може да бъде първата технологична компания, която прави борсов дебют в САЩ през 2016 г. и с това да изпрати положителен сигнал за здравето на пазара на IPO-та, който изпитва затруднения заради нестабилността на пазара. 

Никоя друга технологична фирма не е осъществявала първично предлагане в САЩ, откакто това направи малка китайска компания в средата на декември.

SecureWorks вероятно ще продаде една сравнително малка част от себе си в жертва на несигурността на инвеститорите пред един труден пазар на IPO-та, казват запознатите източници. Ограничаването на предлагането на акции при IPO може да помогне за укрепване на търсенето и увеличаване на шансовете за добра оценка. Компанията може да набере само 150 милиона долара, казва друг източник.

Оценката и постъпленията от IPO-то обикновено са в непрекъснато движение непосредствено преди старта на търговията на акциите.

SecureWorks се бори за оценка от по-малко от 2 милиарда долара, казват източниците. Компанията се насочва към оценка от около 2 милиарда долара, каквато търсеше и миналото лято, но при спад с около 20% на акциите на много от конкурентите на SecureWorks сега очакванията са леко занижени.

На фона на липсата на технологични IPO-та, ключов двигател за нови предлагания на борсата, първото тримесечие бе едно от най-слабите със само девет сделки, които са на стойност от едва 1,2 милиарда долара. Пазарните наблюдатели предупреждават, че това няма да се промени и през второто тримесечие.

Друг фактор, който влияе негативно на първичния пазар, е загрижеността, че много частни технологични компании с милиардни оценки са надценени. SecureWorks е различен казус от много от тези фирми, тъй като тя бе създадена по време на последния технологичен бум и има голяма, установена компания майка.

Но има и нещо общо - SecureWorks не е на печалба.

Де факто загубата на дружеството расте заедно с приходите. За фискалната година, приключила на 29 януари, SecureWorks генерира приходи от 339,5 млн. долара, което е ръст от 30% спрямо предходната година, докато нетната загуба възлиза на 72,4 милиона долара - почти два пъти по-голяма на годишна база.

И този ръст на загубата на компанията може да предизвика загрижеността на инвеститорите, които са все по-взискателни към това компаниите да имат ясна визия за излизане на печалба.

Още по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още