IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon се отказва от плана си за независима мрежа за доставки

Вместо това концернът наема 20 самолета Boeing 767 от Air Transport Services Group

19:44 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Amazon иска да намали зависимостта си от United Parcel Service Inc. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Amazon иска да намали зависимостта си от United Parcel Service Inc. Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Amazon.com Inc. се отказва от плановете си да изгради своя собствена мрежа за доставки, като вместо това ще наеме 20 самолета Boeing 767 от Air Transport Services Group, предава Bloomberg.

Непосредствено сред обявяването на решението акциите на Air Transport Services, които са листнати на NASDAQ, достигнаха шестгодишен връх, скачайки с 27 на сто. Към 19,29 часа ръстът е от 17 на сто до 13,70 долара за акция.

Като част от анонсираната в сряда сделка Amazon ще има правото да придобие до 19,9 на сто от обикновените акции на Air Transport Services на цена от 9,73 долара за брой, цената на затваряне на акциите на 9 февруари.

Споразумението показва ангажимента на Amazon към изграждането на логистична мрежа, като концернът се стреми да доставя по-бързо и по-ефективно своите нарастващи по брой доставки. Базираният в Сиатъл онлайн търговец на дребно иска да се освободи от зависимостта си от логистичните компании, на които разчита сега - United Parcel Service Inc. и FedEx Corp., които понякога се сблъскват със затруднения и забавяния на доставките по време на натоварения празничен сезон.

Акциите на Amazon поевтиняват с 1,1 на сто до 554,13 долара към 19,30 часа. 

Компанията от Сиатъл разработва търпеливо стратегията си в продължение на години. В доклад до висшия мениджърски екип през 2013 г. се предлага агресивна глобална експанзия на услугата  Fulfillment By Amazon, която осигурява съхранение, опаковане и доставка от страна на независими търговци, които продават продукти на компанията.

Проектът, наречен Dragon Boat, представя глобална мрежа за доставка, която контролира потока на стоки от фабриките в Китай и Индия към вратите на домовете на клиентите в Атланта, Ню Йорк или Лондон, заяви тогава източник, запознат с инициативата, който е помолил да не бъде идентифициран, защото информацията не е публична.

Плановете вече напредват бързо. След като нае пет огромни контейнерни кораби за тестова мрежа, компанията ще получи още 15 до края на тази година, каза в разговор с анализатори Air Transport Services. Съгласно условията на сделката Amazon иска да задържи договора за наем за период от пет до седем години.

„Това ни показва размаха и мащаба, с който ще работи планът в бъдеще", казва Стивън Уейнстейн, анализатор в ITG. „За да се случи нещо амбициозно, се изисква голяма доза увереност, че значителни обеми ще се транспортират за дълъг период от време". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още