IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании са готови за битка с новия закон за опазване на данните

Очаква се ЕС скоро да постигне споразумение за новите правила, които обаче могат да засягат непропорционално фирмите

15:17 | 14.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологични компании се подготвят за тежка битка във връзка с новия закон, който Европейският съюз (ЕС) вероятно ще приеме по отношение на опазването на личните данни, а според ръководителите на въпросните фирми това може да означава години на съдебни битки, пише Wall Street Journal.

Европейският парламент (ЕП), представители на националните правителства и Европейската комисия (ЕК) водят преговори през последните четири години за оформянето на финална версия на по-широкия закон на ЕС за опазването на данните, който да замени отделните закони на 28-те страни членки.

"Доста сме доволни от това, което се обсъжда“, заяви представител на Европейската комисия. „Нашето мнение винаги е било, че не можем да приемем по-малка защита на потребителските данни от сегашната“.

Комисията твърди, че новите правила ще затегнат опазването на важна информация за онлайн потребителите и ще ограничи големите разходи на компаниите.

Предложеният план е обект на интензивно лобиране, особено от страна на технологичните фирми. По време на преговорите през лятото някои от най-важните въпроси, свързани със съгласието на потребителите и уведомяването им за случаи на наблюдение от страна на правителството, бяха смекчени. Но ръководителите на компании от различни сектори – от онлайн реклама до такива, занимаващи се с облачни услуги, твърдят, че новият закон вероятно ще повиши рисковете и разходите на бизнеса в Европа.

„Рискът е, че кара компаниите да твърдят, че не си заслужава риска да правят иновации в Европа“, твърди Александър Уален, старши мениджър политики за "Дигитална Европа", който представлява компании като Microsoft и Google на Alphabet.

Представители на парламента и комисията, както и такива на страните членки твърдят, че очакват споразумението да бъде подписано във вторник вечерта, но дотогава трябва да бъдат решени още няколко въпроса.

Сред тях се нарежда и този за глобите, които следва да бъдат налагани на компаниите, нарушили новите правила. Комисията първоначално предложи максимална глоба от 2% от глобалните приходи на компанията, но парламентът настоя за 5%. Правителствата в началото взеха страната на комисията за 2-та процента, но наскоро се съгласиха да увеличат тавана максимум до 4%.

Представители на комисията заявиха, че преговарящите са склонни да постигнат съгласие за 4%.

Властите в ЕС твърдят, че максималните глоби ще бъдат налагани само в случаи на тежки или повторни нарушения, но не и за леки. Националните органи за защита на данните ще имат правомощия да налагат директно глоби на фирмите, вместо да се налага да се минава през съдилища, както се случва в момента в някои страни.

Но големите мултинационални компании ще бъдат непропорционално засегнати от санкциите, които се изчисляват на базата на глобалните приходи, твърди Рене Съмър, директор връзки с правителствата и индустрията в шведската телекомуникационна фирма Ericsson. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още