IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са четирите компании, съживили пазара в САЩ след август?

Четири технологични компании са допринесли със забележителните 440 млрд. долара за пазарната капитализация от януари насам

08:40 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В шестата година на бичия пазар пазарната капитализация в САЩ отчита както спадове, така и ръстове. Индексът S&P 500 достигна до върхови стойности от 2134,7 пункта в началото на лятото, но се срина до 1867 пункта по време на силната волатилност през август, коментира Visual Capitalist.

Днес пазарът отново върви нагоре, но търговията е само с 1% над нивото си от началото на годината.

Единствената причина за това развитие е впечатляващото представяне на четири технологични компонента: Facebook, Amazon, Netflix и Google. Заедно т.нар. акции FANG са допринесли със забележителните 440 млрд. долара за пазарната капитализация от януари насам.

За сравнение това е с около две трети повече от текущата пазарна капитализация на Apple.

В началото на годината акциите FANG формират малко над 3,5% от тежестта на индексa S&P 500, докато този процент в момента е 5,1%. Пазарът разчита най-вече на тези компании, като без тях S&P 500 със сигурност щеше да е на отрицателна територия.

Ако погледнем тези компании по отделно, Amazon е с най-впечатляващото представяне за годината. Макар че не отчита ръста от 143% на Netflix, Amazon постига подобни резултати, въпреки че е около шест пъти по-голям от Netflix. В момента Amazon е по-голям от Facebook от гледна точка на пазарната капитализация и отчита ръст от 116% през годината.

Единственият проблем е, че в момента акциите на Amazon са най-скъпите в индекса с на пръв поглед нелепото съотношение на цена спрямо печалба (P/E) от 966. Акциите на другите компании също са доста скъпи: акциите на Netflix и Facebook се търгуват на нива съответно 329 и 108 пъти по-големи от тези на печалбата. Google е единствената привлекателна компания от тази гледна точка, търгувана на ниво само 35 пъти по-голямо от печалбата.

Това повдига въпроса колко дълго акциите FANG ще могат да поемат тежестта и дали тяхната задача вече не е изпълнена.

И ако това е така, то кой ще ги замени?

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още