IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервациите за нощувки в Airbnb ще се удвоят тази година?

Според инвеститори растежът на компанията не е засегнат от проблемите ѝ с регулаторите

13:38 | 29.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Очаква се резервациите за нощувки в Airbnb да се удвоят тази година, твърдят инвеститори, запознати със случващото се в компанията. По думите им това е знак, че битките с регулаторите на сайта за наемане на къщи и стаи все още не влияят толкова на бързия ѝ растеж в световен план, предава Ройтерс.

Очаква се сайтът да достигне 80 млн. нощувки, резервирани през тази година. Миналата година той имаше 40 млн. резервирани нощувки, твърдят инвеститорите, пожелали анонимност. Airbnb не разкрива броя на резервациите си и не желае да коментира въпроса.

Този темп на растеж се очаква да продължи или да се ускори, допълват източниците. Компанията твърди, че има повече от 1,5 млн. обяви за жилища, апартаменти, стаи за гости и дори плаващи къщи и къщи на дървета. Те се намират в 34 000 града в 190 държави.

"Това е глобален феномен“, твърди Кийт Рабоис, партньор в Khosla Ventures, който е инвестирал в Airbnb през 2010 г. „Компанията ще продължи да расте със значително по-висок темп от други предприятия“.

За разлика от хотелите, Airbnb не притежава собствени имоти и не носи отговорност за услуги като почистването на жилищата например.

Растежът на Airbnb продължава въпреки продължаващата ѝ битка с регулаторите във връзка с това кой може да отдава имоти под наем, как трябва да бъдат зонирани и облагани с данъци.

Анализатори на туристическата индустрия твърдят, че темпът на растеж предполага, че усилията на Airbnb в Европа и стремежът ѝ да спечели бизнес туристите, имат успех.

“Airbnb със сигурност е много, много агресивна“, твърди Хенри Хартвелт, основател на компанията за проучвания Atmosphere Research Group.

Париж има най-много обяви в Airbnb (около 60 хил.) от всеки друг град, твърди говорителят на компанията. Около 50% от приходите на фирмата идват от Европа, а от САЩ – около 30 на сто. Някои собственици на имоти в европейски градове твърдят, че са получили писма от Airbnb, която ги кани да предложат жилищата си в сайта.

Освен това компанията се насочва към разрастващия се китайски туристически пазар, като за целта работи с Sequoia China, местен филиал на американската фирма за рисков капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още