IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Yahoo разочарова пазара

Компанията отдаде лошия резултат на високите разходи за привличане на посетители в опит за по-успешно конкуриране с Google и Facebook

09:05 | 22.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Yahoo представи тримесечен финансов отчет, който не оправда очакванията на анализаторите въпреки по-добрите от прогнозираното приходи, предава CNBC.

Една от най-големите онлайн търсачки в света публикува печалба за второто тримесечие от 16 цента на акция при 1,04 млрд. долара приходи. Експертите от Wall Street очакваха Yahoo да представи тримесечна печалба на акция в размер на 18 цента на акция при приходи от 1,03 млрд. долара.

Компанията отдаде лошия резултат за тримесечието на високите разходи за привличане на посетители към своя уебсайт в опит за по-успешно конкуриране с Google и Facebook.

Въпреки по-високите очаквания на пазара главният изпълнителен директор Мариса Майер определи представянето през второто тримесечие като "добро" и каза, че е особено доволна от постигнатото в сферата на бизнеса с онлайн рекламата.

Приходите, с изключение на разходите за придобивания, за третото тримесечие се очаква да бъдат между 1 и 1,04 млрд. долара. Равнището е по-ниско спрямо предходните очаквания за 1,07 млрд. долара.

Yahoo обяви също, че ще намали персонала до под 11 хил. служители в усилията си за намаляване на разходите. Към момента компанията има около 12 300 служители.

"В допълнение към добрите приходи намалихме с 30 млн. долара в кеш последователни оперативни разходи, водени от стратегическия брой на персонала и намаляването на нашите дискреционни разходи и ползата от монетизация на интелектуална собственост", заяви финансовият директор Кен Голдман след оповестяването на отчета.

"Докато продължихме да намаляваме нашата работна сила, за да достигне по-малко от 11 хил. служители на пълен работен през последното тримесечие, ние също така продължихме да пренастройваме своите ресурси, за да направим бизнеса си по-ефективен", добави Голдман.

През миналата седмица компанията оповести повече информация за планираното отделяне на останалата част от дела си в Alibaba в новосформирано независимо звено, наречено Aabaco. По-рано през годината Yahoo обяви, че ще се раздели със своите 384 млн. акции на Alibaba, които струват приблизително 30 млрд. долара.

По-рано този месец Yahoo обяви старта на Yahoo Sports Daily Fantasy. Услугата ще предлага симулационни състезания, които позволяват на потребителите да залагат реални пари срещу свои приятели в големи онлайн турнири.

Акциите на Yahoo поевтиняха с приблизително 20% от началото на годината досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още