IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианска фирма се съмнява в държавна хакерска атака срещу нея

Компанията за киберсигурност понесе тежък пробив в системите си

18:42 | 13.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Италианската компания за киберсигурност Hacking Team заяви, че зад голямата хакерска атака срещу системите ѝ може да стои правителство и предупреди за последващо изтичане на компютърните ѝ кодове, което може да улесни престъпниците, предава Ройтерс.

Неизвестни хакери миналата седмица свалиха 400 GB данни от системите на фирмата, която прави софтуер за наблюдение, който позволява на правоприлагащите и разузнавателните агенции да подслушват телефоните и да шпионират компютрите на заподозрени престъпници.

Голяма част от данните, в това число и хиляди частни корпоративни имейли, след това се появиха на сайта Wikileaks. Изходният код на редица от топ секретните програми също беше публикуван.

"Като се има предвид сложността, смятам, че атаката трябва да е извършена на правителствено ниво или от някой, който има огромни средства на свое разположение“, коментира Дейвид Винчезети, главен изпълнителен директор на Hacking Team. Той не посочва кого подозира.

Компанията посъветва клиентите си да спрат да ползват програмите ѝ, докато не бъде обновен компроментираният софтуер, но предупреди, че в момента всички компютърни системи могат да са уязвими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още