IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo планира продажба на дела си в Yahoo Japan за 9 млрд. долара

Интернет компанията е наела консултанти, за да ѝ помогнaт да оцени възможностите за раздяла с актива

09:18 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yahoo планира продажба на дела си в Yahoo Japan за 9 млрд. долара

Американският технологичен концерн Yahoo обяви, че възнамерява да се раздели с дела си в Yahoo Japan, чиято стойност може да достигне почти 9 млрд. долара преди облагането с данъци – новина, която тласна нагоре акциите на технологичния гигант, предаде Bloomberg.

Интернет компанията е наела консултанти, за да ѝ помогнaт да оцени възможностите за раздяла с актива, е съобщил главният изпълнителен директор Мариса Майер пред инвеститори по време на конферентен разговор във вторник. Това няма да включва планираното отделяне на дела в китайската Alibaba Group Holding, е отбелязала още тя.

Инвеститорите подтикват Майер да се раздели с Yahoo Japan, след като през януари тя обяви, че планира да продаде дела в Alibaba. Стойността на актива в китайския гигант би могъл по оценки на експерти да достигне стойност от 40 млрд. долара.

Въпреки това Wall Street остава като цяло предпазлив относно плана.

"Те се движат като пътнически влак, стресират всеки процес", казва Колин Гилис, анализатор в BGC Partners. Той предупреди, че сделката, ако има такава, може да коства изминаването на дълъг път. "Участието съветници не означава, че ще има споразумение".

Yahoo притежава около 35% от Yahoo Japan, която има пазарна стойност от почти 25 млрд. долара на Токийската фондова борса. Японската интернет компания SoftBank е най-големият акционер с около 36 на сто според данни на Thomson Reuters.

През миналия месец акционерът в Yahoo Starboard Value LP съобщи, че отделянето на част от акциите в Alibaba е "добра първа стъпка", но призова Yahoo да управлява дела си в Yahoo Japan по данъчно-ефективен начин. Бордът на директорите не пожела да коментира темата пред Ройтерс във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още