IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телевизионните мечти на Apple придобиват все по-ясни очертания

Компанията води преговори с големи телевизионни оператори за създаването на стрийминг услуга

10:50 | 17.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Плановете на Apple да изгради онлайн телевизионна услуга придобиват все по-ясни очертания.

Технологичният гигант води преговори с различни мрежи, тъй като иска да предложи пакет от телевизионни канали тази есен, твърдят източници, запознати със случая. Услугата ще включва 25 канала на телевизионни оператори като ABC, CBS и Fox и ще бъде достъпна на устройствата на Apple като Apple TV, пише Wall Street Journal. 

Засега преговорите не включват NBCUniversal, която е собственик на мрежата от кабелните канали като USA и Bravo, заради разминавания между Apple и собственика на NBCUniversal – Comcast, допълват източниците.

Миналата година Apple и Comcast започнаха да водят преговори за съвместна работа по платформа за стрийминг на телевизия, която да комбинира експертизата на Apple в потребителския интерфейс със силното представяне на Comcast в широколентовите доставки. Един от медийните директори на Apple пък обяви, че за компанията може би ще бъде трудно да пусне услуга без този партньор.

Междувременно Apple води преговори с Walt Disney, CBS и 21st Century Fox, както и с други медийни компании. Идеята е на потребителите да се предложи опростен пакет от добре познати канали като CBS, ESPN и FX, като оставя много по-малки мрежи в стандартния пакет за кабелна телевизия.

Някои ръководители на медийни компании твърдят, че вярват, че Apple иска да пусне услуга на цена между 30 и 40 долара месечно. Очаква се фирмата да обяви новата услуга през юни и да я пусне официално през септември. Тя ще работи на всички устройства, които са с операционната система на Apple – iOS, включително iPhone и iPad.

Apple води разговори с медийни компании в продължение на години с надеждата да създаде абонаментна телевизионна услуга, която да работи в интернет. Много от предложенията на фирмата изглеждаха радикални и нищо не се роди от тях. Последният кръг от преговорите също се сблъсква с пречки, които могат да объркат графика на Apple.

Но компанията е набрала инерция. Миналата седмица тя подписа партньорство, превръщайки се в ексклузивен онлайн партньор на HBO Now, бъдещата услуга за стрийминг на Time Warner. Сделката е само подготовка за нещо по-голямо, което ще се случи по-късно тази година, твърди източник, запознат с въпроса.

Телевизионната услуга на Apple ще излезе на пазара в момент на нарастване на конкуренцията на телевизионните интернет услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още