IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибератаките носят все повече загуби за компаниите

80% от лидерите в сферата на сигурността смятат, че външните заплахи се увеличават, сочи проучване на IBM

17:08 | 15.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над 80 на сто от световните лидери в сферата на сигурността вярват, че външните заплахи нарастват. 60% пък посочват, че компаниите им понасят все повече загуби от кибератаки, сочи ново проучване нa IBM.

Изследването, наречено IBM Chief Information Security Officer, разкрива, че облачните и мобилните услуги, както и събирането на данни са сред важните компоненти за справянето с проблемите в сигурността.

Проучването цели да установи как организациите се защитават срещу кибератаки в момента. То е базирано на общо 138 задълбочени интервюта с висши мениджъри по информационна сигурност на различни компании.

40% от анкетираните посочват, че външните заплахи са най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справят. 15 на сто пък твърдят, че това са регулациите от страна на правителствата.

70 на сто от лидерите в информационната сигурност вярват, че техните компании притежават добре развити технологии, фокусирани върху предотвратяването на прониквания в системите, в откриването на зловреден софтуер и сканиране на слаби места в мрежите им, показва проучването.

Данните от него сочат, че половината от респондентите определят прилагането на нова защитна технология като основен фокус на своята организация. Областите, които също се нуждаят от подобрение според мениджърите, са предотвратяването на изтичане на данни, защитата на облачните системи и мобилните устройства.

И макар притесненията за облачната сигурност да са големи, почти 90% от анкетираните твърдят, че са планирали или вече планират да интегрират облачни инициативи. 75 на сто от специалистите очакват бюджетите им за облачна сигурност да се увеличат през следващите три до пет години.

Според 70% от лидерите по сигурността системите, които анализират резултатите и дават сигнали в реално време, стават все по-важни за компаниите.

Едва 45% от анкетираните споделят, че имат ефективен подход за управление на мобилните устройства. Резултатите от проучването обаче сочат, че е необходимо усъвършенстване на сигурността в областта на мобилните технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още