IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: България все още е в Топ 20 по интернет скорост

Средната скорост на сваляне в страната е 33,5 Mbps на цена 0,50 долара за мегабит

16:53 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Графика на деня: България все още е в Топ 20 по интернет скорост

България пада в класацията, но все още е в Топ 20 на Net Index Explorer по бързина и достъпност на интернет. На първите места в света по бързина и достъпност на трафика са Хонконг, Сингапур и Румъния.

Средната скорост на сваляне в страната е 33,5 Mbps на цена 0,50 долара за мегабит. Същевременно за по-ниска скорост (24 Mbps) в Австрия и Германия плащат над 3 долара. В САЩ цената е 3,58 долара, във Великобритания - 2,59 долара. В света като цяло крайните клиенти плащат средно по 6,39 долара, показват данни на Ookla - компания, която следи скоростта, качеството и стойността на достъпа до глобалната мрежа.

При приравняване на цените към брутния вътрешен продукт обаче западните страни изместват България от челните позиции. Така се оказва, че в България цената възлиза на 0,086% от БВП на глава от населението. В САЩ въпреки 7 пъти по-високата цена делът е 0,075%.

Въпреки това интернет пазарът у нас все още е много конкурентен и от това печелят потребителите, коментират от Сдружението за електронни комуникации (СЕК). Регионалните доставчици играят ключова роля и за скоростта, и за достъпните цени. С окрупняването на пазара се очаква условията за крайните клиенти да се променят и цените да се покачват.

В Топ 10 на доставчиците в България всички десет места се заемат от регионални оператори. Благодарение на тях се преодолява и разликата между малки и големи населени места. Малки населени места, обслужвани от местни доставчици, водят по скорост на връзката в България.

Средностатистически най-бърза скорост предлагат операторите в Пазарджик, следвани от тези в Раковски и Троян.

В България оперират над 600 регионални доставчика, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация „Активни потребители“ въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още