IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Широколентовата интернет инфраструктура в Германия ще струва 25 млрд. евро

До 2018 г. трябва да има широколентов достъп на цялата територия на страната

12:08 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Широколентовата интернет инфраструктура в Германия ще струва 25 млрд. евро

Развитието на бърз интернет достъп и в селските райони в Германия ще погълне инвестиции в размер на двуцифрени милиарди, смята Deutsche Telekom.

10 милиарда евро са нужни само от федералното правителство, за да се постигне национално снабдяване на 90% от населението с бърза мрежа, осигуряваща трансфер на данни от 50 мегабита (Mbit) в секунда, заяви главният изпълнителен директор на телекома за Германия Ян ван Дам пред списание Focus. „За достигане на последните десет процента от населението имаме нужда от още 15 млрд. евро", добавя той. 

В следващите две години може да бъде осигурен достъп на 65% от домакинствата, а след това от решаващо значение ще са политическите рамкови условия, казва Ван Дам. Плановете на правителството предвиждат Германия да осигури широколентов достъп на територията на цялата страна до 2018 г. За сравнение - българското правителство си е дало за същата цел срок до 2020 г.

За Ван Дам не е изключено в близко бъдеще Deutsche Telekom да придобие по-малки кабелни доставчици като Tele Columbus или Primacom.

„Ние внимателно наблюдаваме пазара на кабелна телевизия и държим всички опции за придобивания отворени. Но всичко трябва да бъде внимателно подбрано", казва той. Под политически натиск в началото на хилядолетието компанията трябваше да се раздели със своята кабелна телевизионна мрежа.

Кабелните доставчици отнемат клиенти от телекома, тъй като за много клиенти скоростта на достъпа се превръща във важен фактор при избора на интернет доставчик. Кабелните мрежи позволяват скорости от 150 мегабита в секунда, като без много усилия възможни биха били и 400 мегабита. Дори след замяната на старата мрежа с DSL технология, което би струвало милиарди, телекомът може да достигне максимална скорост от 100 мегабита в секунда, смята Ван Дам.

Конкурентът Vodafone придоби през миналата година за почти 11 млрд. евро Kabel Deutschland. Оттогава той може да предлага микс от мобилни услуги, супербързи интернет връзки чрез кабел и телефонни услуги.

В сряда пък министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел съвместно с транспортния министър Александър Добринт и вътрешния министър Томас де Мезиер ще представят плановете на федералното правителство за насърчаване на IT сектора. Този така наречен „дигитален дневен ред“ е централен проект на голямата управляваща коалиция в Германия. Целта е страната да има най-бързо растящата дигитална икономика в Европа. 

Според анализ на Европейската комисия осигуряването на широколентов достъп може да създаде повече от 2 млн. работни места в Европа и да доведе до увеличение на БВП най-малко с 636 млрд. евро за година. 

Трябва да се отбележи обаче, че според изследванията не само широколентовият достъп,  но и скоростта му имат силно положително въздействие върху БВП. Така например анализът на Ericsson „Socioeconomic Effects of Broadband Speed“ доказва, че удвояването на скоростта на интернет в дадена икономика води до повишаване на БВП с 0,3%. Възвращаемостта на всяко 1 евро, инвестирано за повишаване на скоростта, възлиза на 1,55 евро.

За Германия е изчислено, че изграждането на NGA мрежа (широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение) ще осигури нови 968 000 работни места за периода 2010 – 2020 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още