IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Крим премина към руски интернет

Интернет доставчици от полуострова пренасочиха трафика към сървъри в континенталната част на Русия

10:12 | 10.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тениски с лика на Владимир Путин в магазин в централната част на Москва, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Тениски с лика на Владимир Путин в магазин в централната част на Москва, Снимка: Ройтерс

Анексирането на Крим беше лесната част за Русия. Фактическото приобщаване на полуострова към континенталната част на страната обаче, е много по-трудно и изисква търпение, пари и време, пише Quartz.com. Четири месеца, след като Крим се превърна официално в част от Русия, както и три месеца, след като руският мобилен оператор Rostelecom завърши полагането на 46 километра подводни кабели от черноморския полуостров до континентална Русия, кримските интернет доставчици започнаха да изпращат трафик към руските сървъри.

На 24 юли Renesys, компания, която наблюдава изграждането на различни мрежи по целия свят, e отбелязала голямо увеличение в потока от информация между два кримски доставчика на интернет и Miranda Media – партньор на Rostelecom в Крим. В последните два дни на юли други две компании са пренасочили трафика си към Русия, като според Renesys това означава, че значителна част от кримските потребители на интернет вече имат директна връзка с Русия.

Новината е важна по две причини. Първата е, че съвсем разбираемо Русия се страхува от пренасянето и обмена на информация през сървъри, намиращи се в чужди страни.  Още повече, че след разкритията на бившия служител на ЦРУ Eдуард Сноудън за програмите за наблюдение на Щатите руски законодатели предложиха всеки държавен служител, който използва американски социални мрежи и интернет услуги, да бъде съден за държавна измяна. Създаването на пряка връзка в новоанексираната територия подсигурява поне някаква сигурност на информацията.

Втората причина е, че интернет потребителите в Крим ще се радват на улеснен достъп до съдържание, което се съхранява на руски сървъри. Досега трафикът от Крим до Русия преминаваше през Киев и Франкфурт, което значително забавяше процеса.

В проучване, цитирано от Renesys, се казва, че в последните две години голяма част от жителите на полуострова са започнали да се информират от руски медии. Още повече, че директното свързване на интернет трафика с Русия ще им осигури още един начин за връзка с останалата част на света, тъй като до момента интернет доставчиците трябваше да се свързват с външни сървъри единствено през Украйна.

Сред позитивите обаче има и доста причини за притеснение. Ако Украйна отреже кабела на Крим, или ако Русия сама реши да го прекъсне, за да попречи на украинските власти да следят трафик от и към Крим, полуостровът отново ще остане само с една връзка със света – през Русия. Това от своя страна ще позволи на Москва да спре интернет връзката по всяко време, както и ще забави достъпа до сайтове и социални мрежи, базирани в Западна Европа и Америка, с два до три пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още