IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo с нов опит да навлезе на пазара на оригинално видео съдържание

Интернет ветеранът работи над собствени високобюджетни сериали

11:05 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Yahoo с нов опит да навлезе на пазара на оригинално видео съдържание

Майер направи онлайн видеото централен елемент от стратегията си за обрат в Yahoo. И все пак – след почти две години като главен изпълнителен директор на интернет портала, Майер все още не показва никакъв значим напредък в онлайн рекламния пазар, който е доминиран от Google Inc. и Facebook Inc. През януари Yahoo заяви, че през четвъртото тримесечие приходите спадат с 1,7% спрямо същия период година по-рано, минус комисионите, платени на партньорите за уеб трафик. Общите тримесечни приходи се свиват в сравнение със същия период на миналата година с 6 на сто до почти 1,3 млрд. долара, отчете базираната в Сънивейл, Калифорния, Yahoo. Това представлява четвърто поредно тримесечие на компанията без растеж.

Като предлага по-високо качество на видео програмиране, включително оригинални сериали, както и добре познатите предавания като "Saturday Night Live", Майер се стреми да накара потребителите да прекарват повече време в сайта в гледане и на скъпи видео реклами.

Yahoo също така се опитва да засили конкуренцията си с YouTube на Google, който е най-големият видео сайт с 12,6 милиарда гледания на видеоклипове през януари, според ComScore. Yahoo е петият по големина видео сайт с 384 милиона гледания. 

Битката е за доста сериозен пазар. Изследователите от eMarketer предричат, че приходите от видео реклами ще нараснат четворно от 2011 г. до 2017 г., правейки пазара най-бързо растящия формат на дигитални реклами за този период.

Един възможен пробив с уеб сериали ще помогне на Yahoo подобри възприемането му сред рекламодателите. И може да убеди дори някои търговци да изместят част от рекламните си бюджети, които обикновено са предназначени за телевизиите, пише още WSJ.

Yahoo все още не е подпечатала нито един договор за оригинално уеб съдържание и не е ясно дали ще успее да направи това навреме за събитието през април. Една от големите теми за компанията е дали тя ще успее да спечели достатъчно пари от реклами в подкрепа на тези сериали. Ако Yahoo успее да придобие собственост върху съдържанието, тя ще може да допълни приходите си от лицензиране на шоу програми и на международните пазари. Традиционните телевизионни студиа обикновено разчитат на такива източници на приходи, за да реализират печалба.

Интернет ветеранът вече работи и на други фронтове, за да насърчи медийните си предложения. Компанията е в предварителни преговори за придобиването на онлайн видео съдържанието News Distribution Network Inc. в сделка, която може да бъде оценена на 300 млн. долара, писа още преди месец Wall Street Journal.

Основаната през 2007 г. компания предоставя видео клипове за вестници и уеб сайтове в сферата на новините, спорта и политиката. Една евентуална сделка може да пасне на стратегията на Мариса Майер, която инвестира много средства в онлайн съдържание, отмъквайки таланти като водещата Кати Кюрик и бившия колумнист на New York Times Дейвид Поуг, които да разработват новото мултимедийно съдържание на Yahoo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още