IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: ЕС да се консултира с нас, преди да коментира интернет блокадата

Въпреки решението на Конституционния съд Турция все още не е отблокирала достъпа до Twitter и Youtube

15:52 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дъска пред ресторант в Турция примамва с обещание за достъп до социалната мрежа. <em>Снимка</em>: <em>Twitter via <a href="https://twitter.com/toutologue">@toutologue</a></em></p>

Дъска пред ресторант в Турция примамва с обещание за достъп до социалната мрежа. Снимка: Twitter via @toutologue

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е призовал еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле да се консултира с Анкара, преди да прави изявления за наложената забрана за достъп до Twitter и YouTube в Турция, съобщава вестник Today's Zaman.

Давутоглу е разговарял по случая с Фюле в Брюксел вчера вечерта в рамките на срещата на външните министри на страните от НАТО, като срещата между двамата се е състояла по искане на Фюле.

Турският министър е заявил пред репортери след срещата, че е изразил безпокойство и позицията на Анкара за изявленията на Фюле за забраните на Twitter и YouTube от турските власти. Той е посочил, че би било полезно първо да се направят консултации с Турция, преди да се прибягва до подобни изявления, съобщава Анадолската агенция. 

По думите на Давутоглу Турция е блокирала YouTube, за да „опази националната си сигурност“, докато същевременно дирекцията за далекосъобщенията (TIB) публикува становище на своя уебсайт, според което забраната е заради обиди към основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Говорейки на срещата на върха на НАТО външните министри в Брюксел, Давутоглу заяви, че темата с YouTube е свързана с националната сигурност и всяка страна в света би „взела крайни мерки, за да защити националната си сигурност“.

„Сериозността на Турция по отношение на тези видове проблеми е известна сред членовете на НАТО“, добави още министърът. 

Преди дни Фюле реагира остро на решенията на Анкара за интернет блокади. „Къде ще свърши всичко това, Турция?", написа Фюле след решението на турското правителство от миналата седмица да блокира достъпа до YouTube, след като в него изтече запис от заседание, на което турските власти обсъждат военна намеса в Сирия. Фюле добави, че „свободата на споделяне на информация трябва да бъде уважавана, а всяко ограничаване трябва да е пропорционално".

Давутоглу е заявил пред репортерите, че изтичането в YouTube на аудиозапис на строго поверителен разговор между него, заместник-министъра на външните работи Феридун Синирлиоглу, ръководителя на разузнаването Хакан Фидан и заместник-началника на генералния щаб ген. Яшар Гюлер не е било обсъждано на срещата на НАТО.

На 27 март, дни преди местните избори на 30 март, Турция блокира достъпа до сайта за видеосподеляне YouTube след изтичането на аудиозаписи от заседание, посветено на националната сигурност, на което е била обсъждана евентуална военна операция в Сирия.

Забраната на YouTube беше наложена седмица след блокирането на достъпа до Twitter в Турция, след като в социалната мрежа бяха разпространени пиратски записи на телефонни разговори, уличаващи премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговото обкръжение във връзка със скандал за корупция.

Въпреки решението на Конституционния съд от сряда, че блокадата на услугата за кратки съобщения Twitter нарушава основни свободи, турското правителство не е склонно да освободи достъпа до услугата. Все още няма достъп по нормалния начин до Twitter, предаде Ройтерс. Президентът Абдуллах Гюл също още веднъж призова за вдигане на забраната. 

В сряда Конституционният съд в Анкара обяви наложеното от правителството блокиране на Twitter за незаконно. Правителството нареди спирането на достъпа до Twitter на 20 март, защото услугата за кратки съобщения бе използвана за разпространение на обвинения в корупция срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговата среда. 

Още преди една седмица Административен съд в Анкара нареди вдигането на блокадата над Twitter, но правителството разполага с 30 дни, за да приложи решението. При решението на Конституционния съд обаче не е предвиден такъв период. Решението бе официално публикуването в турския Държавен вестник в четвъртък. Сезгин Танрикулу, заместник-председател на опозиционната партия и един от ищците срещу забраната на Twitter, съобщи пред информационната агенция Cihan, че ще поиска от държавната агенция за комуникациите да възстанови незабавно достъпа до услугата за кратки съобщения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още