IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google & Co критикуват Ердоган за интернет блокадата

Анкара се опитва да засили преградата пред интернет достъпа до социалните медии

11:26 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Илюстрация: Ройтерс

 

Главният изпълнителен директор на OpenDNS Дейвид Утевич обаче използва по-остър тон: „Това отвличане на нашия трафик на данни означава ескалация на цензурата и манипулиране на данните от страна на турското правителство, което по-рано сме виждали само в Китай", каза той.

Въпреки ограниченията, все пак за момента заобикалянето на бариерите пред социалните медии остава възможно. Ако потребителите успеят да се свържат към интернет чрез "виртуални частни мрежи: (VPN), те няма да бъдат засегнати от опита за блокада, твърдят експерти. 

Припомняме, че турският премиер Реджеп Тайип Ердоган забрани достъпа до Twitter и YouTube.Ходът е заради публикуването на прихванати разговори, съобщиха турските медии. Още в началото на март Ердоган заяви, че ще вземе мерки срещу YouTube и Facebook,което не изключва спирането на достъпа и до тях.

По-рано днес в YouTube беше публикуван аудиозапис, за който се твърди, че е на разговор между шефа на турските разузнавателни служби, външния министър и заместник-главнокомандващия въоръжените сили на страната. В него те обсъждат евентуална военна операция в Сирия. В Ройтерс са получили запис на разговора, но засега не може да се потвърди дали той е автентичен. 

Припомняме, че в средата на миналата година, при избухването на последните масови протести срещу правителството на Ердоган, премиерът назова услуги като Twitter "чума" и поясни, че разпространението на лъжи за правителството тероризира обществото. В средата на февруари пък независимо от силната критика от страната и чужбина турският президент Абдуллах Гюл подписа законопроекта за затягане на интернет контрола в страната.  

Закриването на достъпа до услугата за кратки съобщения шокира Турция - страна, която е сред десетте най-важни потребители на услугата в света. 15 милиона души използват Twitter в Турция всеки ден. И тъй като традиционните медии позволяват малко критика за политическия курс на Ердоган, Twitter за мнозина се превърна във форум, в който те изразяват несъгласието си и организират демонстрации срещу правителството.

На по-ранен етап имаше спекулации, че пренасочването на заявките към сървъри за имена се случва, защото телекомуникационните компании са искали просто да наблюдават поведението на своите потребители. Според специалисти обаче тази идея е несъстоятелна. Те смятат, че доставчиците на интернет услуги така или иначе вече са в състояние да достигат до тази информация, при това без да се налага да се манипулират сървърите.

В много страни според експерти е нормално интернет трафикът да се блокира към определени адреси - от съображения за нарушаване на авторските права до детска порнография. Но е необичайно интернет доставчиците се маскират като сървъри за имена в рамките на схема за блокада, казват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още