IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската държавна търсачка Chinaso вече е факт

Засега новата услуга е ориентирана само към тесен кръг от категории

12:59 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглежда началната страница на търсачката.</p>

Така изглежда началната страница на търсачката.

От броени дни в Китайската народна република официално започна работа новата държавна търсачка ChinaSo.com, предаде ZDNet.

Досега държавната търсачка работеше в режим на бета тестове от ноември 2013 година, а нейното официално стартиране се състоя наскоро. Очаква се Chinaso.com да се конкурира при равни условия с най-големите световни търсещи машини.

На началната страница името се изписва и на латински език, а цветните букви и типографията им напомнят силно на Google.

Над разработката на новата услуга са работили няколко големи информационни компании - редакции на вестници, телевизии и информационни агенции. От Chinaso.com се очаква да се превърне в ресурс за търсене от национален мащаб със силен авторитет с сферата на търсене на информация.

Специалистите отреждат обаче на новата търсачка скромни пазарни шансове. Baidu доминира на пазара, а който търси съдържание, блокирано от цензурата, трябва да ползва различни техники, например VPN-свързване с чужди търсачки. През февруари Baidu отчита пазарен дял от 58,14%, на второ място е Qihoo 360 с 25,26 на сто. Qihoo се счита за единственото предложение, което може да застраши сериозно лидера. Главният изпълнителен директор Хи Сиян Дън заяви през миналата година, че до 2015 г. търсачката трябва да владее 40% от пазара.

Засега новата търсачка ChinaSo.com е ориентирана само към тесен кръг от категории, в който се включват новини, изображения, карти, стоки и услуги и други. Всяка категория от своя страна се дели на различни теми и подкатегории. Така например в категорията "Услуги и стоки" са включени достижения на науката, право, международни отношения, военна техника, спорт, финанси и банки, недвижимост, транспорт, покупки, храни и други.

Скоро се очаква да бъдат добавени категориите култура, музика, здравеопазване, хартиени архиви, пътешествия и други интересни за китайските потребители информационни теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още