IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция блокира достъпа до Twitter

Мрежата е отказала да изтрие линкове към определено съдържание въпреки съдебно решение за това, твърди правителството

10:33 | 21.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	При опит за зареждане на сайта twitter.com потребителите се препращат към становище на турския телекомуникационен регулатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

При опит за зареждане на сайта twitter.com потребителите се препращат към становище на турския телекомуникационен регулатор. Снимка: Ройтерс

Няколко часа след новините за евентуално блокиране на Twitter в Турция правителството очевидно е решило да прибегне до действия.

Достъпът до Twitter от Турция е блокиран, предава Ройтерс. Решението е на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, който по-рано се закани да предприеме тези действия, за да ограничи разпространението на „компромати за корупционни схеми“, в които e обвиняван, че е замесен. Блокирането бе потвърдено от турския телеком регулатор и държавната информационна агенция, като засега то е най-решителната стъпка на турското правителство по отношение на новия Закон за контрол на интернет.

Турското правителство изглежда иска по този начин да спре всекидневните онлайн разкрития, които свързват премиера Ердоган с разследванията за ширещата се корупция в страната. 

Социалните мрежи в страната станаха обект на политически интерес, след като чрез тях започнаха да се разпространяват записи и документи, уличаващи приближени на Ердоган в корупция. В интернет през миналите седмици бяха публикувани редица записи на предполагаеми разговори на Ердоган. В един от тях той призовава сина си да скрие големи суми пари. В записа, направен на 17-и декември, мъж, за когото се твърди, че е Ердоган, съветва друг, представен като неговия син Билял, да се избави от около 30 млн. евро и да разпредели част от тях между роднините. И това се случва само няколко часа след полицейска операция срещу лица, приближени на режима. Автентичността на този разговор не е била потвърдена засега. Разкритията възпламениха социалните мрежи и принудиха правителството да опровергава информациите, което става за първи път в страната. 

Още в началото на март премиерът заяви, че ще вземе мерки срещу YouTube и Facebook, което не изключва спирането на достъпа и до тях.

"Международната общност може да казва каквото си иска, мен не ме интересува. Всички ще видят колко е мощна Република Турция", е заявил вчера Ердоган, цитиран от Ройтерс.

По-късно е обяснено, че действията на премиера са били предизвикани от нежеланието на Twitter да изтрие определени линкове, за които местният съд е постановил, че трябва да бъдат премахнати.

Припомняме, че в средата на миналата година, при избухването на последните масови протести срещу правителството на Ердоган, премиерът назова услуги като Twitter "чума" и поясни, че разпространението на лъжи за правителството тероризира обществото. В средата на февруари пък независимо от силната критика от страната и чужбина турският президент Абдуллах Гюл подписа законопроекта за затягане на интернет контрола в страната. Той е вкарал закона в сила, след като правителството го е уверило, че ще направи някои условия в него по-либерални, заяви Гюл.

Закриването на достъпа до услугата за кратки съобщения шокира Турция - страна, която е сред десетте най-важни потребители на услугата в света. 15 милиона души използват Twitter в Турция всеки ден. И тъй като традиционните медии позволяват малко критика за политическия курс на Ердоган, Twitter за мнозина се превърна във форум, в който те изразяват несъгласието си и организират демонстрации срещу правителството.

По време на бурните антиправителствени протести през миналото лято Ердоган нарече Twitter "зло за обществото". В четвъртък той обяви, че ще "го изкорени".

Турската държавна информационна агенция Anadolu цитира офиса на Ердоган с думите, че със своето „невежество към съдебните решения", според които компанията ще трябва да премахне определени линкове, Twitter сама е отговорна за това, че правителството е отрязало достъпа до услугата.

„Ще разгледаме случая“, заяви говорител на Twitter пред Wall Street Journal. Компанията заяви, че турските потребители все още могат да изпращат „туитове“ чрез SMS-и.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Скоро няма да видим Турция в ЕС. Дано баче Сърбия влезе в ЕС и Шенген и България се доближи географски до Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още