IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на "Candy Crush" може да бъде оценен на над 7 млрд. долара

Всеки ден играта се играе около 700 милиона пъти в целия свят

14:41 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Производителят на "Candy Crush" може да бъде оценен на над 7 млрд. долара

Компанията, която се крие зад известната игра за смартфони "Candy Crush Saga", иска да продаде при своето първично публично предлагане акции на обща стойност над 6 млрд. долара.

На първия етап трябва да бъдат продадени 22,20 милиона акции за между 21 до 24 долара (от 15,15 до 17,30 евро), посочва британската компания King  Digital Entertainment в документите за Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси. По този начин създателят на играта ще бъде оценен на стойност 6,6 - 7,6 милиарда долара. King очаква нетни приходи от борсовия си дебют от 326 млн. долара. 

Хитът на компанията е "Candy Crush Saga", която през 2012 г. можеше да се играе първо във Facebook, а междувременно вече е онлайн независимо от социалната мрежа и достъпна като приложение за смартфони. Играчът трябва да бута пъстри бонбони и да нарежда лакомства от един и същи вид на един ред. Всеки ден Candy Crush се играе около 700 милиона пъти в целия свят, според фирмата за пазарни проучвания Idate. Играта е безплатна, но потребителите могат да купуват екстри, за да се придвижват по-бързо.

King обяви през февруари, че иска да се листне на борсата в Ню Йорк. В последно време интернет компаниите отчитат по-скоро смесени финансови резултати. Като последно известно технологично име през ноември Twitter се осмели да се появи на борсата, но издадените акции на обща стойност 1,8 млрд. долара бързо загубиха част от стойността си.

По подобен начин протече и листването на Facebook през 2012 г., като междувременно курсовете се възстановиха. Производителят на онлайн игри Zynga получи при първичното си публично предлагане в края на 2011 г. 7 млрд. долара, но и в този случай впоследствие се стигна до обезценяване на акциите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още