IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксалният Datability свят

"Big Data" и "Защита на данните" са основните теми в първите дни на международното изложение за електроника CeBIT

11:25 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел: &quot;Datability е мото, което ни подтиква да мечтаем&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: "Datability е мото, което ни подтиква да мечтаем". Снимка: Ройтерс

По думите ѝ сега е важно дигиталният свят да се включи в едни правни рамки. „Тук сме едва в началото“, каза Меркел. Следователно регулирането на неприкосновеността на личния живот в ЕС е важно, но също така и международните споразумения в областта на защитата на данните. Те следвало да са и в основата на преговорите за споразумение за свободна търговия със САЩ. ЕС, от своя страна, имат нужда да навакса в цифровия сектор, обърна се Меркел към присъстващия на откриването европейски комисар Нели Крус.

„Много компании и правителствени агенции поддържат илюзията, че класифицирането е област, която се подчинява на законите на алгоритми без никакво противоречие. Резултатите от Big Data са уж неутрални, изчерпателни и могат да се изчисляват и визуализират чрез машините автономно и автоматично. Но реалността е далеч по-хаотична смесица от техническа и човешка организация", признава Синтия Дуорк от Microsoft Research и Диърдри К. Мълиган, професор от училището по информация в Бъркли Уол, в свой съвместен анализ.

Но те не са единствените, които поставят „Big Data“ под въпрос. Самата технология почти не е търсена. Очакванията за Big Data се основават до голяма степен на обещанията, които тази технология може би ще успее да прави един ден.

Но освен техническите съмнения, експертите обсъждат и етичните въпроси. Нийл M. Ричардс, професор във Вашингтонския университет, и Джонатан Х. Кинг, вицепрезидент на Savvis, описват в съвместен анализ три парадокса на Big Data технологията.

От една страна, тази технология обещава да направи живота на хората прозрачен и удобен. Въпреки това развитието и експлоатацията на технологията Big Data засега преминава скрито и потайна. Макар че хората ставали по-прозрачни, собствениците на системите отричат именно тази прозрачност.

Big Data обещава да идентифицира и описва хората и техните желания - но в действителност системите си играят с идентичността на хората. "Силата на Big Data е силата да се използва информацията, за да се насочват хората, да се убеждават, да оказват влияние, и дори да ограничават тяхната идентичност".  Ричардс и Кинг се опасяват, че хората може да загубят своята идентичност.

Но и това не е всичко – целта на Big Data е да се даде на хората ясна представа за реалността. В действителност обаче насилието и контролът на системите се намират в ръцете на грешния потребител, тъй като само някои много мощни организации анализират данните и публикуват резултатите. Затова и инструментите на  Big Data не биха могли да послужат на тези, на които те би трябвало да помогнат, а именно - на "обикновените хора".

Повече от CeBit вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още