IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът Карл Айкан притиска Ebay

Милиардерът увеличава натиска над компанията в искането си за продажба на Paypal

10:41 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорът Карл Айкан притиска Ebay

Още в края на януари най-големият онлайн търговец на дребно в света Ebay обяви заедно с публикуването на своите тримесечни резултати, че един от акционерите – Карл Айкан, настоява за отделяне на успешното му подразделение за плащания в отделно дружество.

Тогава обаче директорският борд е отхвърлил предложението, защото „би било по-добре за компанията, акционерите и клиентите, ако Paypal все още е под шапката на Ebay. Припомняме, че Ebay купи платежната услуга през 2002 г. за 1,5 млрд. долара.

Сега обаче известният с агресивните си методи Айкан усилва натиска си. Той дори не бил започнал все още борбата си за разделянето на платежната услуга PayPal, пише Айкан на останалите акционери на онлайн търговеца на дребно в писмо, публикувано в четвъртък. 

В допълнение притежаващият над два процента от Ebay милиардер публикува нови аргументи за исканията си. По думите ми два отделни екипа за управление може да се съсредоточат повече и по-добре върху основния си бизнес. В допълнение по този начин PayPal може също да влезе в стратегически партньорства с eBay конкуренти.

Айкан също така цитира и проучване сред инвеститорите, според което 43% от тях са за разцепване на компанията. Ръководството на eBay обаче обяви, че директните разговори с акционерите са по-надеждни от подобно проучване. Мениджмънтът многократно е подчертавал, че иска да запази PayPal под собствения си покрив.

Айкан купува обикновено сравнително малки дялове от компании, след това определя шумно свои искания и така предизвиква силно напрежение в засегнатите корпорации. Съвсем наскоро той влезе в конфликт с шефовете в Apple и Dell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още