IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибер понеделникът ще бие рекордите по онлайн приходи

Forrester очаква разходите на потребителите да достигнат 78,8 млрд. долара, което е ръст от 15% на годишна база

16:21 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кибер понеделникът ще бие рекордите по онлайн приходи

Само седмица преди един от най-популярните дни за пазаруване в Съединените американски щати – кибер понеделникът, очакванията за продажбите са повече от оптимистични. Специалното при този празник е, че потребителите не отиват в самите магазини, а извършват покупките си през интернет, за разлика от т. нар. „Черен петък”, когато започват намаленията на магазините. 

Според компанията за пазарни изследвания Forrester онлайн приходите от тази година ще са по-големи от предходната. Нещо повече – анализаторите предричат, че след седмица ще станем свидетели на нов рекорд в това отношение. От Forrester вярват, че по време на тазгодишния „дигитален“ понеделник американците ще изхарчат рекордните суми, а общите приходи на онлайн магазините от основните американски празници през годината ще достигнат 78,8 млрд.  долара. 

Това означава ръст от 15% спрямо резултатите от 2012 г. Очаква се общо 167 млн. потребители да се включат в пазаруването. Всеки от тях се очаква да изхарчи средно по 472 долара.

Бързото развитие на електронната търговия е за сметка на продажбите в традиционните магазини - тенденция, която изглежда ще се задържи. По време на уикенда за Деня на благодарността миналата година 41 процента от потребителите са осъществили празничното пазаруване онлайн, в сравнение с 38 процента през 2011 г.

Каква обаче е причината за преминаването към онлайн разходи? По-добри оферти, по-голяма селекция и по-голямото удобство на онлайн каналите в сравнение с тълпите и опашките, с които са характерни повечето магазини по време на ваканционния сезон.

„Силният икономически растеж и ниската безработица предоставят добра среда за онлайн продажбите преди празниците в края на годината“, казва анализаторът Сушарита Мулпуру. „Ръстът тази година е забележителен, а най-големи приходи ще генерира Кибер понеделникът. Очакваме изхарчената сума да е около 2,27 млрд. долара“, заявяват още от Forrester. 

В прогнозата на Forrester обаче не влиза само Дигиталният понеделник, а и Денят на благодарността, Черният петък, Коледа и денят след нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още