IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LOVEINT, или как служители на NSA са следели половинките си

При тези случаи става дума за злонамерени действия, а служителите са били наказвани дисциплинарно

18:45 | 24.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
LOVEINT, или как служители на NSA са следели половинките си

Длъжностни лица от американската Агенция за национална сигурност NSA са използвали на няколко пъти огромните капацитети за следене, за да шпионират хора, които са били от романтичен интерес за тях, твърдят американски служители, цитирани от Wall Street Journal.

При това обаче не ставало дума за обичайна практика. Един служител изчислява, че през последното десетилетие е имало дузина подобни случая. Въпреки това подобни инциденти са се случвали достатъчно често, за да си създадат свое кодово име в рамките на NSA: LOVEINT.

Шпионските агенции в САЩ често използват наставката "INT" за обозначаване на различни форми на разузнавателна дейност – кодът идва от английската дума "Intelligence". По този начин например радиоразузнаването се нарича "SIGNINT", а наблюдението над лица – "HUMINT", от "human intelligence". 

Примерите за "LOVEINT" са най-вече заради умишлено неправомерно поведение на служители на агенцията, предава DPA.

През миналата седмица стана ясно, че NSA е нарушавала правилата за защита на неприкосновеността на личния живот почти 3000 пъти за период от само една година. Главният инспектор на агенцията Джон ДеЛонг подчерта през миналата седмица в конферентен разговор с репортери, че грешките са били извършени неволно. Той заяви, че е имало само "няколко" умишлени нарушения на правилата за последните десет години. Точният брой на случаите обаче все още не е изчислен, допълни той.

В свое изявление от петък NSA заяви, че е имало "много редки" случаи на умишлено нарушаване на правилата от всякакъв вид за последните десет години. При нито едно умишлено нарушение на правилата, базирани на наблюдение, не са нарушавани основни граждански права. „NSA има нулева толерантност към умишлени нарушения от сътана на служители на органа "и отговаря" по подходящ начин на такива“.

Сред инциденти е от LOVEINT е имало и подслушване в чужбина, заявиха информатори- например подслушване на партньор или съпруг. Във всеки един случай виновният служител е бил наказан с дисциплинарно наказание или уволнение.

За повечето от тези случаи е ставало ясно от самите служители, например при подлагане на детектор за лъжата при подновяване на исканията за достъп до секретна информация, добавя DPA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още