IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти могат да следят ¾ от щатския интернет

Самата NSA следва да се фокусира върху събирането на информация в чужбина, но често събира и информация от страната, пише WSJ

12:52 | 21.08.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Какво знаят властите за личната комуникация на американците - очевидно повече, отколкото се предполагаше досега. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Какво знаят властите за личната комуникация на американците - очевидно повече, отколкото се предполагаше досега. Снимка: Ройтерс

Американската програма на NSA бе подробно описана в документите, които бившият служител на агенцията Едуард Сноудън изнесе извън страната и част от които бе публикувана. Едно от притесненията, например, е, че властите са имали достъп до телефонните разговори на американците. Друга програма, наречена Prism, събира и анализира съхранените от интернет компаниите данни. Така броят на всички програми показва, че NSA е имала капацитета да подслушва почти всичко, което се случва онлайн - дотолкова, доколкото е законно разрешено.

Дейността на агенцията се надзирава от съда, отговорен за надзора над шпионските дейности (Foreign Intelligence Surveillance Court). Той следва да даде разрешение за ползването на всеки един нов метод.

Самата NSA следва да се фокусира върху събирането на информация в чужбина. Но масата от данни, които се наблюдават, не може толкова лесно да бъдат разпределени в местни и чуждестранни данни. Така е почти неизбежно и част от интернет комуникациите на гражданите на САЩ да се прихваща и сканира, твърдят служители. Сред набираната информация освен "метаданни" на даден разговор като "изпращач" и "получател" често има и съдържание на самото съобщение.

По принцип NSA е задължена да изтрива всяка информация за американски граждани, които не са свързани с чужди разузнавателни служби, не са криптирани или не могат да послужат като доказателство за престъпление. Много данни всъщност наистина са унищожени. Но не всички. А това означава, че някои разговори между граждани на САЩ се съхраняват в базите данни на сървърите на NSA, твърди WSJ. Някои правителствени служители и защитници на личната свобода смятат, че мерките за сигурност за защитата на неприкосновеността на личния живот не са достатъчни в контекста на огромната маса на събраната от NSA информация.

Така например сенаторът демократ Рон Уидън се опита безуспешно през 2012 г. да забрани на NSA да събира бази данни с информация за американски граждани без наличието на заповед за обиск. Той също така призова службите за сигурност да дават информация относно степента, до която е била събрана комуникацията.

„Технологията ни тласка неизбежно в един свят, в който единствените ограничения на такава мрежа за наблюдение са посочени от защитата, която е установена в закона", казва Уидън.

Сега неговите опасения се споделят от още повече американци. А наскоро и президентът Барак Обама обеща промени в надзора на NSA, за да има по-голям контрол над операциите на агенцията. Въпреки това предложенията му няма да променят нищо в системата в САЩ, необходима, за да може NSA да изпълнява някои от най-критичните си задачи за мониторинг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Абе крива работа. Ама няма мърдане - едва ли ще спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Всъщност могат навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Ако ставаше така всички терористи досега да са минали на линукс.КомунОистите от БГ ползвате всяка подобна новина в опити да настроите хората срещу която и да е американска компания.Казваш начи ако искаш да си анонимен само ГЛОНАСС му е цаката, тъй ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Майката си е еб***ло! Махайте Уиндоусите и минаваме на Линукс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
NSA = Stasi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още