IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън вече е извън „Шереметиево“

Според адвоката му беглецът е получил едногодишно право на политическо убежище в Русия

15:32 | 01.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В целия свят продължават демонстрациите в подкрепа на американеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В целия свят продължават демонстрациите в подкрепа на американеца. Снимка: Ройтерс

След повече от месец, прекаран в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва бившият служител на американската Агенция за национална сигурност NSA Едуард Сноудън вече може да напусне аеропорта.

Сноудън е получил едногодишно право на политическо убежище от руските миграционни власти, заяви в четвъртък адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от агенция Интерфакс. Представител на летището заяви пред информационната агенция Ройтерс, че Сноудън е влязъл на територията на Русия.

Още през миналата сряда се разпространи слух, че американецът е получил документа. Неговият адвокат Кучерена първоначално бе заявил, че документите са у него и ще ги предаде на клиента си. Малко по-късно обаче той трябваше да оттегли изявлението си. Той обоснова противоречивата информация с "уникалната за Русия ситуация".

Сноудън се намира в транзитната зона на летището от 23-и юни насам, тъй като САЩ обявиха паспорта му за невалиден.

В началото на юни IT-експертът разкри тайната до този момент програма за подслушване на комуникациите на американските власти и по този начин предизвика серия от международни скандали.

Вашингтон настоява за екстрадирането му, което Русия отказва под предлог, че двете страни не са сключили подобно споразумение. Правосъдието на САЩ обвинява Сноудън в шпионаж и кражба на държавно имущество.

Никарагуа, Венецуела и Боливия вече предложиха на 30-годишния американец подслон, но заради липсата на паспорт Сноудън нямаше как да пътува за тези дестинации. Затова и информаторът е подал молба за убежище в Русия.

По данни на адвоката му Сноудън можело дори да подаде молба за придобиване на руско гражданство и да си търси работа в страната. 

Едва преди няколко дни бащата на американския беглец го призова да остане в Русия. „Смятам, че Русия е твърдо решена и в състояние да пази сина ми“, заяви Лон Сноудън пред телевизия „Росия 24“. „Ако бях на негово място, щях да остана в Русия“. 

Всичко за скандала четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Не мога да приема аргумента, че като нямаш паспорт, нямаш и право на движение. Освен това с какво право се анулира паспорт на гражданин, без той да е осъден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още