IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon се свлече в зоната на загубите

Заради високите инвестиции в собствени продукти компанията е на червено, но приходите скачат с шеметно темпо – 22%

11:17 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През юни концернът стартира в САЩ новата си узлуга Amazon Fresh - за доставки на свежи продукти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През юни концернът стартира в САЩ новата си узлуга Amazon Fresh - за доставки на свежи продукти. Снимка: Ройтерс

Силният курс на бързо разрастване и устойчивата икономическа криза в Европа струва доста скъпо на Amazon. Водещата в света компания за онлайн поръчки се смъкна през второто тримесечие в червената зона и очаква за следващите три месеца нова загуба, предава Bloomberg.

Под черта в трите пролетни месеци компанията отчита загуба от 7 млн. долара, или два цента на акция, поясни концернът след борсовата сесия в четвъртък. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха обаче  печалба. По същото време на миналата година конкурентът на Ebay успя да отчете малка печалба от седем милиона долара.

Според основателя и главен изпълнителен директор Джеф Безос високите инвестиции ще доведат през текущото тримесечие до още по-голяма загуба от оперативните 440 млн. долара. В следоборсовата сесия акциите се свиха с 2,1%. От началото на годината досега обаче книжата все пак акумулираха поскъпване от около 20 на сто и са в близост до своята най-висока стойност от малко над 309 долара. 

Според редица анализатори обаче Amazon съвсем съзнателно приема да е на загуба. Със собствените си продукти като таблета Kindle и хищническо ценообразуване концернът се стреми да увеличи постоянно своя пазарен дял. Освен това и изграждането на нови центрове за доставка е скъпо удоволствие.

А ето и наградата за усилията: Amazon продължава да расте бързо. Продажбите нараснаха с 22 на сто до 15,7 милиарда долара, както обяви компанията в централата си в Сиатъл. Особено силно нараства важната дейност на вътрешния пазар, а разширяването на международния клон изостава. За третото тримесечие Amazon очаква приходи в диапазона между 15,45 до 17,15 милиарда долара. Това би било увеличение от между 12 до 14% в сравнение с третото тримесечие на 2012 година.

"Международният бизнес е много по-слаб от очакваното и това се усеща в прогнозата. Виждаме слабости в международното подразделение, които не може да се компенсират от вътрешния пазар", каза Скот Тилгман, анализатор в B. Riley & Ко

Най-важният за Amazon пазар извън САЩ е Германия, като една трета от приходите си компанията прави в земите между Рейн и Одер. Там обаче компанията се сблъска с доста сериозни проблеми. В последните месеци служителите на центровете във Федералната република прекратяваха многократно дейността си, за да стачкуват за по-високи заплати. Въпреки това обаче Amazon не се предава на исканията им. 

Дружеството има осем склада за изпращане и 9000 служители в Германия, където оперира чрез регистрирана в Люксембург компания и не плаща данъци. A девети логистичен център се строи в момента. В същото време 97 000 души по света работят за Amazon, без да се броят временни служители и работещи не по трудов договор. Преди година броят на служителите бе едва 69 100 души.

В допълнение към разносния бизнес и бизнеса с цифрови филми, музика и електронни книги, Amazon също така е един от най-големите доставчици на услуги в интернет. Групата оперира няколко центрове за данни, които предлагат изчислителни облаци с марката AWS. Добре известни конкуренти са Apple в бизнеса с цифровото съдържание и Ebay в търговията и онлайн разплащанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още