IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън официално поиска временно убежище в Русия

Преди дни американецът е оттеглил първата си такава молба заради настояването на Кремъл да прекрати разкритията си

20:53 | 16.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сноудън по време на срещата си с руските правозащитници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сноудън по време на срещата си с руските правозащитници. Снимка: Ройтерс

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън официално е поискал временно убежище в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на члена на Обществената палата на Руската федерация Анатолий Кучерена.

"На летище "Шереметиево" Сноудън предаде на сътрудник на Федералната миграционна служба молба за предоставяне на временно убежище", каза Кучерена.

Според руските медии молбата е била приета в този пункт. Това е първото официално потвърждение за това, че американецът действително иска убежище в Русия.

Още през миналата седмица Сноудън обяви, че търси закрила в Русия, поне докато не може да продължи пътя си към Латинска Америка. В последващите няколко дни обаче не бе подадена официална молба за това. Адвокат Кучерена подчертава, че руските закони не уточняват времеви периоди за обработката на такива молби.

На 12-и юли на летище „Шереметиево“ Едуард Сноудън се срещна с руски правозащитници. Пред тях той заяви, че иска да остане в Русия, тоест да получи временно убежище в страната, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка. За целта той заяви готовност да прекрати антиамериканската си дейност.

От Кремъл тогава заявиха, че Сноудън може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това". Според Москва след поставените условия американецът е изтеглил първоначалната си молба, преди да я подаде отново днес.

Бившият служител на американското разузнаване се намира на летище "Шереметиево" от 23-и юни насам, където пристигна от Хонконг като транзитен пасажер. В САЩ Сноудън беше обвинен, че е издал тайни програми за електронен шпионаж, което е нанесло сериозни поражения на националната сигурност. 

По-малко от две седмици преди срещата на американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин в Москва и последващата среща на Г-20 в Санкт Петербург случаят заплашва да обтегне още повече вече напрегнатите отношения между двете страни.

Путин нарече пристигането на Сноудън в Москва „нежелан подарък, който САЩ са натрапили на Русия“. „Що за подарък за нас: Весела Коледа“, заяви Путин, цитиран от руските информационни агенции.

Венецуела, Никарагуа и Боливия вече обещаха убежище на Сноудън. Не е ясно обаче как той може да стигне до там, защото не разполага с валидни документи. САЩ, които го издирват със заповед за арест, настояват за неговото екстрадиране от Русия. Американският IT специалист повече от три седмици е на московското летище Шереметиево, тъй като САЩ обявиха паспорта му за невалиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
SPART
преди 10 години
"Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън официално е поискал временно убежище в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС."========================================Временните неща са най-постоянни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още