IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu закупи платформата за мобилни приложения 91 Wireless за 1,9 млрд. долара

Магазините за мобилни приложения са важна отправна точка за мобилния интернет и са стратегически за нас, заявиха от търсачката

12:26 | 16.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Baidu Inc. е собственик на най-голямата онлайн търсачка в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Baidu Inc. е собственик на най-голямата онлайн търсачка в Китай. Снимка: Ройтерс

Baidu Inc., собственик на най-голямата онлайн търсачка в Китай, постигна съгласие за закупуването на магазина за мобилни приложения 91 Wireless за 1,9 млрд. долара. Според данните, с които разполага агенция Bloomberg, това е най-голямото придобиване досега, обявено от Baidu.

От китайската компания обявиха, че ще придобият целия пакет от акции, включително и мажоритарния дял, собственост на NetDragon Websoft Inc. Базираната в Пекин Baidu ще плати 1,09 млрд. долара за 57,41-процентния дял на NetDragon в 91 Wireless, като придобива останалите акции при същите условия, според попаденото на Хонконгската фондова борса обявление от днес.

Към март 2013 г. инвеститорите в 91 Wireless са били 27 на брой, като дружеството е било контролирано от инвестиционната компания Temasek Holdings Pte.

По думите на Джон У, главен финансов директор за NetDragon, през 2012 г. онлайн магазинът за мобилни приложения е бил оценен на 115 млн. долара. Междувременно, Били Люн, анализатор в RHB Research Institute Sdn в Хонконг, заяви, че настоящата покупна цена е 63 пъти над предполагаемата нетна печалба на 91 Wireless за тази година, която е в размер на 30 млн. долара.

Преди оповестяването на сделката акциите на Baidu нараснаха с 4,9% до 101,59 долара в късната търговията в САЩ в понеделник. Ценните книжа на NetDragon пък пропаднаха с 21,16%, или 5,11 долара, достигайки до 19,04 долара за брой на борсата в Хонконг.

"Магазините за мобилни приложения са важна отправна точка за мобилния интернет, и поради това представляват голям стратегически интерес за Baidu", заяви Кайзер Куо, говорител на Baidu в Пекин.

Анализатори отбелязват, че след сделката конкуренцията на китайския пазар за мобилни услуги се засилва. През април Alibaba Group Holding Ltd., най-голямата компания за електронна търговия в страната, закупи дял в популярната платформа Weibo. Sohu.com Inc., собственик на третия по големина уеб портал в Китай, както и софтуерната компания Qihoo 360 Technology Со., също притежават онлайн магазини за мобилни приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Mtel ме заплашваха с рязане на пръсти ако не уяаствам в картелът им на Българския пазар. Същото е и на банковия пазар, където банките са регистрирани в Австрия , Уникредито, Райфайзен, ДСК (Унгария) заради банковата тайна и картела и престъпленията, които правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още