IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Сноудън е поискал временно убежище от Русия

Причината е, че американецът няма валиден американски паспорт и засега не може да напусне Москва

20:29 | 12.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Едуард Сноудън е поискал временно убежище от Русия

Бившият сътрудник на ЦРУ и на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън е поискал политическо убежище в Русия. Това твърдят участници в срещата, която Сноудън поиска с правозащитници и която се проведе днес в транзитната зона на летище Шереметиево в Москва, предава Ройтерс, цитирана от Bulgaria on Air.

След разговора си със Сноудън 10-те поканени активисти са споделили, че той е разказал за живота си в Съединените щати, изоставен от него поради възмущението му от нарушаването на правата на човека. Цялото изявление на Едуард Сноудън ще бъде публикувано на сайта на Wikileaks по-късно. 

Молбата за срещата беше разпратена чрез и-мейли от страна на Едуард Сноудън към руските представителства на водещи правозащитни организации като Амнести Интернешънъл и Human Rights Watch. Пресата не беше допусната на срещата. Участниците в нея можеха да използват мобилни телефони, но по молба на домакина беше забранено самият той да бъде сниман.

Според Татяна Локшина от Human Rights Watch, която присъства на срещата, Сноудън ще поиска политическо убежище от Кремъл, докато се отвори възможност да замине за Латинска Америка. Руски официален представител, пожелал анонимност, призна, че знае за това намерение.

Локшина твърди, че Едуард Сноудън е обещал да не нанася вреди на Съединените щати - едно от условията, които руският президент Владимир Путин постави, за да получи убежище в Русия.

„Аз съм в състояние да приема всяко едно предложение от Москва, поради невъзможността ми да напусна. Няма да предприемам или планирам действия, нанасящи ущърб на Вашингтон. Аз искам доброто на САЩ”, e заявил Сноудън по думите на Татяна Локшина.

Участниците в срещата споделиха също, че бившият сътрудник на ЦРУ е изглеждал уморен.

„Вижда се, че му е тежко”, заяви лидерът на руското движение „Съпротива” Олга Костина. „Сноудън е уверен е в това, което върши”, коментира и адвокатът Анатолий Кучера.

Припомняме, че бившият сътрудник на ЦРУ изпрати молби за политическо убежище в най-малко 21 страни, повечето от които му отказаха. Боливия, Никарагуа и Венецуела обаче показаха, че могат да го приемат на своя територия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Нема бе, просто ше му организират един бермудски триъгълник някъде там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
d333
преди 11 години
Е как да не може да напусне Москва?... Ако Путин го качи на неговия самолет и го закара лично до Венецуела... Нима някой ще се осмели да "свали" самолета на руския президент и да го тършува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Европа се уплаши, или по-скоро не и достигна смелост да се опълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Vesko94
преди 11 години
Още от началото бе ясно, че Сноудън действа с подкрепата на други страни, в случая - Китай и Русия. Самият маршрут подсказва, че китайците и руснаците не са безучастни. Иначе се надявам да му дадат убежище руснаците, или поне да сътрудничат докрай в неговия "поход". Някой трябва да каже на американците, че така повече не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още