IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън поиска среща с правозащитници

От разкритията на беглеца стана ясно, че и Microsoft е позволявала на властите да следят комуникацията на потребителите, включително в Скайп

16:36 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сноудън поиска среща с правозащитници

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън се е обърнал към представители на руски и международни правозащитни организации и към адвокати с молба за среща, съобщи руската агенция „Интерфакс”, позовавайки се на източник от администрацията на московското летище „Шереметиево”.

Сноудън все още се намира в транзитната зона на летището. Беглецът е поискал „да изрази своето отношение към маниакалната кампания на администрацията на САЩ за неговото преследване, която излага на опасност пътнически полети към редица латиноамерикански страни", посочи източникът.

На срещата са били поканени представители на организациите Transparency International, Human Rights Watch, както и на ООН. Сред поканените са и представители на руски правозащитни организации, както и Владимир Лукин, представител на Кремъл по въпросите за човешките права.

Повече от две седмици американецът се намира в неутралната зона на московското летище „Шереметиево”, където пристигна от Хонконг. Бившият сътрудник на ЦРУ обаче не може да си купи билет за самолет, защото американският му паспорт е анулиран, а единствената възможност за него за бягство е да получи убежище.

Все още Сноудън не е отговорил на предложението на Венецуела за убежище, съобщи венецуелският външен министър Елиас Хауа пред Ройтерс. В кулоарите на срещата на Меркосур в Монтевидео на въпроса дали Каракас е получил отговор от Сноудън, министърът каза: „Все още не”, допълвайки, че правителството му няма контакт с беглеца.

Междувременно секретни документи, получен от Guardian от Сноудън, показват, че американският концерн Microsoft е работил в тясно сътрудничество с американските разузнавателни служби, позволявайки комуникациите на потребителите да бъдат прихващани. Компанията освен това е помагала на Агенцията за национална сигурност (NSA) да заобиколи собственото криптиране на компанията и да следи разговори в популярната услуга Skype, която е собственост на базирания в Редмънд концерн.

Предоставените от Сноудън файлове илюстрират размера на сътрудничеството между Силициевата долина и разузнавателните агенции през последните години и хвърлят нова светлина върху работата на секретната програма „Призма”. Според документите Microsoft е помогнала на NSA да заобиколи нейното криптиране, за да се отговори на опасенията, че агенцията няма да може да прихваща уеб разговори в новия портал Outlook.com.

Освен това компанията е работила в сътрудничество с ФБР за по-лесния достъп на NSA през „Призма” до облачната услуга SkyDrive, която има над 250 млн. потребители по света. Само девет месеца след закупуването на Skype от Microsoft, американската тайна служба се е похвалила, че новият потенциал е утроил размера на събираните чрез „Призма” видеоразговори в Skype.

От Microsoft обаче заявиха още преди седмици, че не са давали на агенцията пряк достъп до потребителска информация. Данни за потребители били предоставяни единствено при законни правителствени искания.

Всичко за скандала с подслушванията четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още