IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън официално помоли Венецуела за убежище

Разкритията на американеца затрудняват позицията на Вашингтон в преговорите за кибершпионажа с Пекин

11:09 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В много страни продължават да се провеждат демонстрации в подкрепа на&nbsp;&nbsp;Едуард Сноудън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В много страни продължават да се провеждат демонстрации в подкрепа на  Едуард Сноудън. Снимка: Ройтерс

"Китай ще има причина да каже – вие го направихте. И ние го правим. Какво толкова е станало". И киберкражбите от фирмите ще продължат", коментира Макгрегър, който е старши съветник на американската консултантска комапания APCO Worldwide.

По време на разговорите американските власти ще притиснат Китай да признае за кибер кражбите, заяви миналата седмица финансовият министър Джак Лю, като описа проблема като "просто по-различен от другите видове въпроси в областта на кибернетичното пространство“.

Много страни се шпионират помежду си, но американските служители смятат, че Китай е уникален заради обема на държавно спонсорираните кражби на интелектуална собственост, които прави в опита си да настигне САЩ като икономическа и технологична сила.

През миналата седмица американското министерство на правосъдието глоби китайския производител на вятърни турбини Sinovel Wind Group Co и двама от служителите му заради кражба на софтуерен сорс код от базираната в САЩ AMSC с глоба от 800 млн. долара. Американската търговска камара от своя страна се надява „да види ясна индикация, че Китай признава за кражбите на търговски тайни, независимо дали с кибер или други средства, и използва цялата сила на своите закони за ограничаване на това деяние", заяви Джереми Уотърман, старши директор на асоциацията за Китай.

Пекин парира оплакванията за китайски кибершпионаж на американските фирми, като твърди, че е основна жертва на кибершпионажа. Китайските власти отхвърлят като неубедителни последните доклади на американските официални власти и мащабните хаквания на американските мрежи.

Междувременно стана ясно, че и Бразилия започва разследване на твърденията, че американските тайни служби следят комуникациите на бразилските граждани от поне 10 години насам. Това обяви министърът на комуникациите Пабло Бернардо, цитиран от Ройтерс. Разследването ще установи и дали местните мобилни оператори и доставчици на интернет услуги не нарушават системно политиката за защита на личните данни на потребителите, предава Bulgaria on Air.

В неделя ежедневникът Globo публикува информация, че американските служби следят телефонните разговори и имейл кореспонденцията на бразилски граждани и компании. Без да назовава конкретни оператори в разследването си вестникът твърди, че достъп до поверителната информация са оказвали американски компании, които работят в сферата на телекомуникациите и са партньори на бразилските телекоми. Това може да са доставчици на оборудване, като GSM-клетки, компютърни сървъри и разработчици на софтуер.

Бразилският министърът на комуникациите призова всички държави да се вкючат в изясняване на мащабите на подслушването от страна на САЩ и за съвместни мерки. „Контролът върху интернет пространството не може да остане концентриран в ръцете на американците. Разговарях по този въпрос и с посланика на САЩ у нас. На мнение сме, че интернет е глобална система за комуникация и контрол върху нейната сигурност трябва да има от много страни“.

Президентът на страната Дилма Русеф също реагира остро на информацията. Според държавния глава подслушването е грубо нарушение на суверенитета на гражданите и потъпкване на човешките права. Русеф обяви и че Бразилия официално е поискала обяснение от САЩ за подслушването и възнамерява да сезира ООН по въпроса с нарушението на поверителността на личната кореспонденция.

„Сега, без да прибързваме и без да правим предварителни заключения, трябва да разследваме. Позицията на Бразилия по казуса е категорична – не сме съгласни по никакъв начин с такива намеси, не само у нас но и във всяка друга държава“, коментира Русеф.

Според свидетелствата на Едуард Сноудън за последните 10 години американски тайните служби са събирали и анализирали данни от повече от 2,3 млрд. телефонни разговори и електронни съобщения. Според информацията на вестник Globo освен Бразилия, приоритетно от американското разузнаване са били подслушвани още Китай, Русия, Иран и Пакистан.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още