IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън официално помоли Венецуела за убежище

Разкритията на американеца затрудняват позицията на Вашингтон в преговорите за кибершпионажа с Пекин

11:09 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В много страни продължават да се провеждат демонстрации в подкрепа на&nbsp;&nbsp;Едуард Сноудън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В много страни продължават да се провеждат демонстрации в подкрепа на  Едуард Сноудън. Снимка: Ройтерс

Бившият американски разузнавач Едуард Сноудън официално е подал молба за политическо убежище до властите във Венецуела. Новината бе потвърдена от венецуелския държавен глава Николас Мадуро. Сега Сноудън трябва да реши кога иска да лети до Венецуела.

Мадуро вече съобщи, че пребиваващият от около две седмици в Москва Сноудън може да разчита на положително решение по молбата му за убежище по хуманитарни причини, припомня DPA.

Независимо от това Венецуела трябва да обяви официалното си решение. Вашингтон вече предупреди за подобна възможност и изиска от южноамериканската страна да екстрадира 30-годишния информатор в САЩ. В случай на отказ Вашингтон заплаши с по-нататъшно влошаване на и без това обтегнатите отношения между Венецуела и САЩ. Боливия и Никарагуа също се считат за потенциални убежища за Сноудън.

САЩ продължат да искат задържане на Сноудън. Те са в контакт с всички държави, в които той може да избяга или над които може да прелети, заяви правителственият говорител Джей Карни във Вашингтон в понеделник. Той отново призова Русия да екстрадира Сноудън.

Карни не коментира публикации на руски вестници, според които президентът Барак Обама ще се въздържи от участие в срещата на върха на Г-20 в началото на септември, ако Сноудън останете до тогава в транзитната зона на летището в Москва. Председателят на Националния съвет за сигурност Бернадет Мийхън заяви пред агенция DPA, че Обама възнамерява да пътува до Русия през септември.

И Кремъл отрече информацията. "Подготовката за посещението на Обама е в разгара си", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. Американският посланик в Москва Майкъл Макфол също посочи, че е зает с подготовката. „Аз наистина очаквам с нетърпение тази визита", е написал Макфол в Twitter.

Междувременно кубинският президент Раул Кастро приветства предложенията за предоставяне на убежище в страните от Латинска Америка. Във Венецуела, Боливия и Никарагуа на власт са левите правителства, които критикуват изключително силно доминацията на САЩ на континента.

Бившият служител на американските тайни служби Сноудън разкри преди време, че американската агенция NSA следи с програмата си Prism комуникацията чрез електронна поща и телефон в целия свят. В следствие на това САЩ обвиниха IT специалиста в държавна измяна. Русия отхвърли исканията за екстрадиране на Сноудън в САЩ с мотива, че е възможно да му бъде наложено смъртно наказание.

Разкритията на Сноудън затруднят позициите на САЩ в преговорите с Китай за предполагаемата кражба в кибернетичното пространство на търговски тайни на стойност стотици милиарди долари на година, пише междувременно Ройтерс. Информацията на Сноудън за методите на американските власти дават на Китай ценен аргумент за противодействие на американските оплаквания, че Пекин краде лична интелектуалната собственост от американски компании и изследователски центрове.

Киберсигурността е в центъра на разговорите на високо равнище между двете страни във Вашингтон, които ще покажат дали положителния начален тон от страна на президента Барак Обама и китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха през миналия месец може да се трансформира в сътрудничество в областта на трудните засега въпроси.

Високопоставени представители на САЩ отдавна се опитват да убедят Китай да признае, че има ясна разграничителна линия между кибершпионажа от шпионските агенции, разкрити от Сноудън, и кражбата на технологии. "Сноудън размъти водата по ужасен начин", казва Джеймс Макгрегър, автор на книга за авторитарния капитализъм на Китай и индустриалната политика.

Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още