IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън поиска политическо убежище от Русия

Путин гарантира оставане в Москва, ако американецът престане да вреди на Съединените щати с разкритията си

08:37 | 02.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин гарантира престой на Сноудън, ако той сложи край на разкритията си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин гарантира престой на Сноудън, ако той сложи край на разкритията си. Снимка: Ройтерс

След едноседмична игра на криеница в Москва преследваният от САЩ като предател бивш офицер от разузнаването Едуард Сноудън е подал молба за политическо убежище в Русия. Именно на московското летище Шереметиево, където 30-годишният Сноудън е отседнал от седмица, той е направил искането, заяви дипломатът Ким Шевченко, цитиран от DPA.

Руският президент Владимир Путин е гарантирал на американеца правото да оставане в страната. Но при едно условие - че Сноудън ще престане да вреди на Съединените щати с разкритията си, каза Путин в Москва в понеделник.

"Ако той иска да остана тук, има едно условие: трябва да прекрати работата си, която е насочена срещу нанасяне на вреди на нашите американски партньори, колкото и странно да звучи това от устата ми", каза Путин според агенция Интерфакс.

Американецът не притежава руска виза. САЩ, които отмениха паспорта на "разкриващия информацията", настояват енергично за екстрадирането му. "Позицията ни не се е променила, че той следва да бъде екстрадиран в САЩ и да се завърне у дома", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ във Вашингтон в понеделник. Путин отказа отново това искане: „Русия никога не е депортирала когото и да е и не планира да стори това".

Путин потвърди, че американците не работят съвместно с руските тайни служби. "В тази връзка той е свободен човек". Сноудън не гледа на себе си вече като на бивш член на тайните служби, а най-вероятно като на дисидент по смисъла на руския академик и Нобелов лауреат Андрей Сахаров, каза Путин. Правозащитници и политици в Москва предложиха многократно Сноудън да кандидатства за политическо убежище в Русия и такова да му бъде предоставено.

Британската журналистка Сара Харисън, която придружава Сноудън в бягството му, е предала искането за предоставяне на политическо убежище в неделя вечерта в Консулския отдел на Министерството на външните работи на летището, заяви дипломатът Шевченко. Той е изпратил заявлението на американеца по куриер до руското външно министерство. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отказва да коментира новината.

Сноудън, който преди е работил за американската агенция за национална сигурност NSA, извърши цялостно разкритие на агенцията над западното разузнаване и затова сега се издирва от родината си. Той избяга от Хонконг в Москва преди малко повече от седмица. Според Кремъл Сноудън официално не е пресякъл руската граница по време на престоя си в транзитната зона на второто по големина летище в Москва. 

Всичко за скандала четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
На всички им е ясно кой кого подслушва. Просто се правят на ощипани за пред обществото. Сега обаче ще го отнесе това момче Сноудън, дето го гонят по цял свят, като глутница чакали. И защо го гонят - защото казал, че царят е гол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Съдейки по "безбройните" коментари под темите по случая, явно на никой не му пука кой-кого подслушвал и шпионирал. Щом могат да си го позволят, пък да събират данни за су-лю и пу-лю, "мене не ме е*е" както се пееше в един припев... :-]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още