IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се тревожете, готови сме за търговия в Космоса

Проблемите с космическите валути доста приличат на тези, които целят да разрешат виртуалните пари

15:31 | 28.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марсоходът Curiosity на НАСА. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марсоходът Curiosity на НАСА. Снимка: Ройтерс

Възможността за пътешестване в Космоса отдавна вълнува мозъците на маниаците. Какви ще са последиците от пътуването със скорост, по-голяма от тази на светлината? Как най-добре да тераформираме Марс? И разбира се, как ще регулираме търговията, пита реторично в свой материал BusinessWeek.

Последният въпрос изглежда като тема на най-скучния научно-фантастичен роман, писан някога, но PayPal заяви, че стартира проект, целящ да зададе основните въпроси, които биха могли да възникнат от икономическите обмени извън атмосферата на земята. Системата, наречена Paypal Galactic, вероятно ще даде по-малка представа за бъдещата регулаторна рамка на небесата, отколкото за странните фантазии, които вълнуват милиардерите в Силициевата долина.

Paypal със сигурност направи добро шоу, събирайки няколко учени и Бъз Алдрин, който всъщност е бил в Космоса (въпреки че едва ли си е купил нещо оттам). От фирмата отказаха да разкрият колко са инвестирали в проекта. По-важното е обаче, че що се отнася до търговията в Космоса, тя не се отличава с кой знае какви специфични характеристики.

В момента има спогодба, според която Космосът е ничия земя, т.е. нито една нация не може да налага валутата си там, посочва преподавателят по космическо право в Правния факултет на Университета в Небраска Франс фон дер Дунк. Практическото решение е доста лесно. "Ако американски астронавт иска да продаде нещо на Марс на руснак, ако вторият приема долари, сделката може да бъде направена", обяснява Фон дер Дунк. "Ако не, първият може да вземе рубли или друга валута, но със сигурност съществуващите валути ще са напълно достатъчни", допълва той.

Разбира се, ако от държавите на земята започнат да се отделят колонии, това може да даде началото на развитието на техни собствени законови и регулаторни рамки.

Междувременно проблемите с космическите валути доста приличат на тези, които целят да разрешат виртуалните валути. "Никой със средства в Кения не може да си купи нищо онлайн от търговец в САЩ", твърди Крис Ларсен, основател на виртуалната валутна система Ripple, предназначена за търговия на Земята. Целта на Ripple е да позволи осъществяването на безпроблемни сделки между хора, използващи различни валути. Няма причина подобни сделки да не могат да се сключват и в Космоса.

Освен може би една. Подобни системи изискват много компютърна мощ, а в Космоса има много малко интернет. Но все пак има някакъв: от няколко години NASA осигурява интернет за астронавтите, въпреки че говорител на агенцията призна, че предоставянето на услугата на повече от 5-6 души е далеч от сегашните планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още