IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще изгражда интернет мрежи в развиващите се пазари

Навлизането на компанията на тези пазари ще даде достъп до глобалната мрежа на близо 1 млрд. нови потребители

18:17 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google ще изгражда интернет мрежи в развиващите се пазари

Половината от населението на Земята няма достъп до интернет. Американският интернет концерн Google иска да промени това и готви проекти за изграждане на интернет мрежи в бързо развиващите се страни в Африка и Азия. Тези планове не са напълно алтруистични, разбира се, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Навлизането на компанията на тези пазари ще даде възможност на близо 1 млрд. или повече нови потребители да получат достъп до интернет. За изграждането на мрежите Google иска да се съюзи преди всичко с телеком концерни и производители на оборудване и развива бизнес модели за дистрибуцията, пише вестникът, като се позовава на отлично информирани лица. 

В момента базираната в Калифорния компания води преговори с редица правителства на страни като Кения и Южна Африка за изграждане на мрежи за безжичен интернет, включително в отдалечени райони. С тези две страни се разисква и промяна в регламента, за да се използват честоти, запазени досега за телевизията. Освен това компанията разработвала и проект за евтин смартфон с операционна система Android, предназначен за развиващите се страни. 

И преди водещи мениджъри на Google обявяваха, че искат да помогнат на хората в отдалечените и по-бедни региони да получат достъп до световната мрежа. От икономическа гледна точка компанията би печелила от това, че повече хора ще използват търсачката ѝ при търсене и ще кликват върху рекламите там. Смята се, че около половината от населението на света не използва интернет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още