IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Европа натежаха на резултатите на Amazon

Приходите на компанията забавят ръста си, печалбата пада, рентабилността обаче се подобрява

11:06 | 26.04.13 г.
Проблемите на Европа натежаха на резултатите на Amazon

Американската технологична компания Amazon донесе противоречиви настроения с отчета си за първото тримесечие на годината. Приходите са забавили своя ръст, но маржовете са се подобрили заради по-ниските разходи за доставка и разрастване на нови рентабилни начинания .

Очевидно обаче инвеститорите останаха разочаровани от новините и акциите на Amazon поевтиняха след публикуването на резултатите. След официалната борсова сесия пазарната капитализация на компанията се сви с 3,2 на сто, макар непосредствено след отчета акциите да се движеха с над 2% ръст.

Печалбата на Amazon за тримесечието се свива с 37 на сто на годишна база до 82 млн. долара, или 18 цента на акция.

„Посланието е, че в Северна Америка ситуацията е по-добра от очакваното, но в международен план нещата са слаби. Въпросът е дали това отразява макро тенденциите в Европа, или се случва нещо друго“, коментира Том Форте, анализатор в Telsey Advisory Group, за Ройтерс.

Икономическите проблеми в Европа натежават на продажбите в региона – тенденция, която се наблюдава дори при бързорастящата електронна търговия. През миналата седмица основният конкурент на Amazon – Ebay, отчете разочароващи резултати и наблегна на слабостите в Европа.

Приходите на Amazon са нараснали с 22 на сто до 16,07 млрд. долара, подкрепени от силните продажби на дигитално съдържание, облачни услуги и добро представяне при продажбите на дребно. Темпът обаче се забавя значително спрямо отчетеното през първото тримесечие на 2012 година увеличение на приходите с 36 на сто.

Приходите на международния пазар са нараснали с 16 на сто на годишна база, след като преди година повишението бе 31 на сто.

Въпреки забавянето на ръста в приходите Amazon подобрява рентабилността си. Брутният марж на компанията се е повишил до 26,6 на сто, след като преди година бе 24 на сто. Тук е помогнал и спадът в разходите за дотавка, които са свили дела от 5,1 до 4,7 на сто от стойността на продажбите.

За настоящото тримесечие Amazon очаква приходи от 14,5 – 16,2 млрд. долара и оперативна печалба между нула и 350 млн. долара. В тази оценка не се включват някои показатели като амортизация и нематериални активи.

Очакванията на анализаторите преди вчерашния конферентен разговор с финансовия директор на компанията бяха за приходи от 15,94 млрд. долара и 452 млн. долара оперативна печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още