IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пеер Щайнбрюк: Германия има нужда от култура на провалите

Кандидатът за канцлер иска да гарантира законово задължителен достъп до интернет в цялата страна

10:23 | 24.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щайнбрюк: &quot;Германия ще бъде пионерът на Индустрията 4.0&ldquo;. <em>Снимка: NextBerlin</em></p>

Щайнбрюк: "Германия ще бъде пионерът на Индустрията 4.0“. Снимка: NextBerlin

Един по един германските политици откриват сцената на интернета и старт-ъпите. Причината - който се отправи натам, няма нужда да се конфронтира с проблеми като еврокризата, а да се занимава с бъдещето.

Своята визия за бъдещето на дигиталната икономика представи през тази седмица на сцената на конференцията Next Berlin и кандидатът за канцлер и лидер на сегашната опозиция Пеер Щайнбрюк.

Първоначално близо 600-те зрители, изпълнили залата в конгресния център, го гледаха скептично – в края на краищата досега той рядко се изказваше по темите, отказваше да ползва Twitter, а сега го прави с помощта на свой млад асистент. Наистина – и германската политика не е навлязла толкова добре в дигиталния свят. Но Щайнбрюк направи наистина силно изказване и показа своята силна страна – тази на прекрасен оратор, в стегнатото си изложение от точно 16 минути.

Според Щайнбрюк светът е изправен пред началото на четвърта индустриална революция – след парната машина, електричеството и компютрите сега ред идва на дигитализацията и свързването на индустрията. „Германия ще бъде пионерът на тази Индустрия 4.0“, заяви в речта си кандидатът за следващ канцлер. И това ще се случи, защото страната вече има силно индустриално ядро.

Политиката също намери място във виждането на Щайнбрюк. Според него тя трябва да се погрижи за поне три важни неща - инфраструктурата, образованието и предприемачеството.

„Широколентовите мрежи са кръвоносната система на света на цифровите технологии", заяви Щайнбрюк, а в момента Германия била доста изостанала, особено в селските райони. Точно както Daimler, BMW и Audi се нуждаят от магистрали, за да бъдат успешни компании, така цифровата промишленост се нуждае от силни мрежи, за да бъде работоспособна.

Подобно на много други обществени блага, частният сектор няма да гарантира сам пълното покритие. "Искам да се гарантира всеобщ достъп до мрежата чрез законово регламентирана задължителна универсална услуга", каза Щайнбрюк и предложи да се набере допълнителен частен капитал за разширяване на мрежата, например чрез издаване на общински облигации, в които да могат да участват гражданите, така и икономиката.

„Образователната система също все още „е арестувана“ в старите структури и трябва да бъде модернизирана. Техническите и дигиталните умения следва да са на челно място в учебната програма. „Лаптопът е инструментът на 21-и век“, заяви политикът. "Всеки студент се нуждае от такъв."

Германия инвестира прекалено малко в образованието, смята Щайнбрюк и предложи да се промени конституцията по такъв начин, че федералното правителство да има възможност да харчи повече пари директно за образование. За тази цел следва да се увеличат "някои данъци за някои хора“ с цел финансиране на образованието, местната власт и инфраструктурата.

В речта си Щайнбрюк засегна и социалния дискурс на предприемачеството. По думите му германците винаги са искали да правят всичко перфектно и рядко били склонни да поемат рискове. Тук кандидатът за канцлер припомни думите на Стив Джобс пред студентите от Стандфорд, че само който поема рискове, има шанс за голям успех.

„Мисля, че в Германия в момента липсва култура на провала. Това трябва да се промени“, каза Щайнбрюк, добавяйки, че банките и застрахователните дружества трябва да се насърчават да инвестират повече в сектора на старт-ъпите, вместо да поемат неизчислими рискове в други области. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още