IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се навежда пред регулаторите

Антитръстовият орган на ЕС очевидно е изтръгнал отстъпки при показване на резултатите от търсенето

10:20 | 15.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google се навежда пред регулаторите

Американският онлайн гигант Google очевидно е готов доброволно да направи промени в показването на резултатите от търсенето - по искане на органите за защита на конкуренцията на ЕС. В бъдеще връзките към конкурентни търсачки трябва да се показват по-добре, а собствените услуги на Google да са ясно идентифицирани, пише Financial Times.

Всичко това е записано в предложенията, които интернет концернът е направил на Европейската комисия, за да се спре разследването на комисията за защита на конкуренцията и да се избегнат санкции, пише финансовият ежедневник.

По време на антитръстовото дело срещу Google ЕК е стигнала до извода, че гигантската търсачка предпочита да показва при търсенето собствени услуги, дори ако има по-подходящи резултати на конкурентни предложения. Това е особено вярно при специализираните услуги, като карти и информация за времето – тук собствените услуги се излагат винаги на видно място.

Разследванията бяха образувани преди повече от две години от конкуренти на Google като Microsoft и специализирани търсачки, като например тази за туристически услуги Expedia. Те се оплакват, че Google санкционира офертите им в полза на собствените си услуги. Интернет компанията винаги контрираше, че търсачката се управлява в полза на потребителите, а не на конкурентите. 

Американските антитръстови власти не видяха нарушения от страна на Google и прекратиха разследването си в края на миналата година. Европейската комисия обаче изиска от концерна промени с оглед на господстващото положение на концерна на пазара на търсене в интернет с до 90 процента пазарен дял.

Според Financial Times новите правила ще важат за области, в които Google може да прави пари чрез поставяне на реклами в средата на резултатите от търсенето. Когато става въпрос за резултати при търсене на заведения в близост, трябва да има поне три връзки към конкурентни търсачки, пише в предложението. Алгоритъмът на търсене на Google не е бил засегнат от разследването, пише още специализираното финансово издание.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня иска да получи в хода на т .нар. пазарни тестове становищата на конкурентите за предложенията на Google. Ако предложенията на концерна бъдат приети, той ще може да прекрати разследването с доброволни отстъпки.

Това вече бе обявено от конкурентите като недостатъчно – те призоваха за санкции от страна на Европейската комисия и през миналата седмица стартираха в Брюксел нова атака, този път насочена срещу мобилната операционна система Android. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още