IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крупен индустриалец навлиза на американския вестникарски пазар?

Чарлз Кох не иска медийна платформа за политическите си възгледи, а печеливш бизнес

09:39 | 07.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Chicago Tribune и Los Angeles Times са сред възможните цели на индустриалеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Chicago Tribune и Los Angeles Times са сред възможните цели на индустриалеца. Снимка: Ройтерс

Кризата в много американски вестници привлича инвеститори и отвъд бранша. След като инвеститорът-звезда Уорън Бъфет вече придоби дузина вестници, сега и промишленият магнат Чарлз Кох показва интерес към печатните медии. „Налице е търсене на истински новини“, заявява един от най-богатите мъже в света пред Wall Street Journal в четвъртък.

Изявлението предизвика истински смут в САЩ. Чарлз Кох и брат му Дейвид се считат за консервативни предприемачи. Те контролират конгломерата Koch Industries, който се занимава по-специално с рафинерии и бизнеса с химикали. Кох заявява още в интервюто, че за него не е важно да създаде просто платформа за собствените си политически възгледи. "Ако влезем в медиите, те трябва да се издържат сами и да се изплащат от икономическа гледна точка".

Една от възможните цели би била компанията Tribune, към която спадат престижните заглавия Chicago Tribune и Los Angeles Times. Също така и Boston Globe, който принадлежи на издателя на New York Times, е на тезгяха. 77-годишният индустриалец обаче не възнамерява да инвестира по собствено признание големи суми. "Ние очакваме, че печатните медии ще продължат да се свиват".

Koch Industries е втората по големина частна индустриална компания в САЩ с годишни приходи от около 100 млрд. долара. Основана е от Фред Кох, който изобретил метод за превръщане на суровия петрол в бензин. Неговите синове Чарлз, Дейвид, Фредерик и Уилям наследили компанията след смъртта му през 1967 г. През 1983 г. Чарлз и Дейвид откупуват дяловете на другите си двама братя за 1,1 млрд. долара. В момента дейността на компанията обхваща петролопроводи, рафинерии, торове, тъкани и платове, химикали и други.

Агенцията за финансови новини Bloomberg оценява състоянието на Чарлз и Дейвид Кох на по 43,3 млрд. долара. В същата категория е и Уорън Бъфет. Чрез своя инвестиционен холдинг Berkshire Hathaway той държи около 70 местни вестника, като подчертава, че иска да печели пари чрез тях. Но 82-годишният Бъфет е ветеран в медийния бизнес. Той печели първите си пари като вестникарче и отдавна е на собственик на Buffalo News и е основен акционер във Washington Post.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още