IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландски регулатор глоби LinkedIn с 310 млн. евро

Причина за глобата е незаконно обработване на лични данни

15:12 | 24.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ирландската комисия за защита на данните глоби LinkedIn Ireland с 310 млн. евро за незаконно обработване на личните данни на потребителите в рамките на Европейския съюз (ЕС) с цел предоставяне на таргетирана реклама, пише Bloomberg.

Решението включва и заповед LinkedIn, която е собственост на Microsoft, да приведе обработката на данните си в съответствие с Общия регламент за защита на данните в Европейския съюз, сочи изявление от четвъртък на комисията в Ирландия.

Заместник-комисарят на ирландския регулатор Греъм Дойл заяви, че обработката на лични данни от LinkedIn без подходящо правно основание е „ясно и сериозно нарушение на основното право на субектите за защита на данните“.

LinkedIn заяви, че случаят е свързан с твърдения от 2018 г. относно някои от усилията ѝ за дигитална реклама в ЕС.

„Въпреки че вярваме, че сме спазили Общия регламент за защита на данните (GDPR), ние работим, за да гарантираме, че рекламните ни практики отговарят на това решение, до крайния срок на регулатора“, посочва говорител на компанията.

Комисията за защита на данните на Ирландия започна разследване на практиките на LinkedIn за обработка на данни след жалба, подадена до френския регулатор на данните. Подобно на много други големи технологични компании, LinkedIn има европейска централа в Ирландия, което означава, че местните регулатори имат задачата да налагат правилата на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още