IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Meta свали профили в Instagram и Threads за проследяване на полети на известни личности

Спрени са и акаунтите, следящи полетите на Марк Зукърбърг

14:23 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Meta Platforms е свалила профили в социалните мрежи Instagram и Threads, които проследяват пътуванията с частни самолети на известни личности, в това число и на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, на Илон Мъск, Ким Кардашиян и други, пише The Wall Street Journal.

Компанията твърди, че акаунтите, които използват публично достъпни данни за следене движението на самолетите, са спрени от съображения за поверителността, като се позова на „риска от физическа вреда“.

Случващото се отразява решението, взето от Мъск, да забрани профили за проследяване на полети в Twitter, след като придоби платформата, сега наречена X.

Критици твърдят, че ходовете повдигат въпроси относно силата на големите социални мрежи да работят в полза на поверителността на своите собственици, милиардери или други знаменитости, пред решенията на потребителите да споделят публично достъпна информация.

През 2022 г. Мъск заяви, че акаунтите за следене на самолети представляват заплаха за безопасността на хората, защото разкриват местоположението в реално време. По-късно платформата позволи акаунт, който проследява позицията на частни самолети, свързани с Мъск, но със закъснение от поне 24 часа.

Meta е спряла профилите в Instagram и Threads тази седмица, без предупреждение, твърди 22-годишният Джак Суини, студент в Университета на Централна Флорида, който е управлявал подобни акаунти. Освен това е имал профил в X, който е следил полетите на Мъск, но милиардерът го е спрял.

„Тези платформи оперират без прозрачност и имам чувството, че правят арбитражби решения“, пише Суини в публикация в Threads. По думите му спирането на профилите повдига въпроси относно това дали известните личности не получават специално отношение.

Meta посочва, че решението ѝ е в съответствие с препоръка на Надзорния съвет на Meta – външен орган, който преглежда политиките за съдържание на компанията. Той е препоръчал Meta да не позволява споделянето на „лична информация“ от този тип, дори ако тя се счита за публично достъпна.

Суини е превърнал в свое хоби проследяването на частните самолети, използвани от милиардери, руски олигарси и други знаменитости, като понякога въпросните личности никак не са доволни от това.

Представители на Тейлър Суифт в някакъв момент са го принудили да спре да следи нейните полети, позовавайки се на опасения, че певицата може да бъде преследвана, казва Суини. По думите му Meta преди това е спряла акаунт, който той е използва за проследяване на полетите на Суифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още