IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС може да се прицели в цялата бизнес империя на Мъск при потенциални глоби на X

Блокът може да изчислява глобите на X както на база на приходите ѝ, така и на база тези на другите компании на Мъск

21:56 | 17.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) предупреди X, че може да изчислява глоби на социалната мрежа като включи приходите от други бизнеси на Илон Мъск, включително SpaceX и Neuralink – подход, който би увеличил значително потенциалните санкции за нарушаване на правилата за модериране на съдържание, пише Bloomberg.

Съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС, блокът може да наложи глоби на онлайн платформи в размер на до 6% от годишните им глобални приходи при неспазване на правилата за прозрачност или незаконно съдържание и дезинформация. Регулаторите обмислят дали трябва да бъдат включени и приходите от продажби на SpaceX, Neuralink, xAI и The Boring Company, в допълнение към приходите, генерирани от социалната мрежа, за да се определят потенциалните глоби срещу X, твърдят източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни.

Европейската комисия разследва X за потенциални нарушения на Закона за цифровите услуги – нововъведени правила, предназначени да гарантират, че платформите контролират незаконното съдържание. ЕС води в глобалната битка срещу зловредното онлайн съдържание и дезинформация. Това предизвиква все по-шумни реакции от Мъск, който твърди, че подобни мерки ограничават свободата на словото.

X е частна компания, която е под контрола на милиардера. При разглеждането на приходите от другите му компании, комисията по същество преценява дали самият Мъск трябва да се счита за субект, който трябва да бъде глобен, а не X, допълват източниците. Приходите от продажби на Tesla не попадат в сметката, защото компанията е листната на борсата и не е под пълния контрол на предприемача, твърди един от източниците.

Европейската комисия все още не е решила дали да накаже X и размерът на всяка потенциална глоба все още се обсъжда, коментират източниците. X не е отговорила на запитването за коментар. По-рано Мъск заяви, че X ще се бори с всяка глоба съгласно Закона за цифровите услуги чрез „много публична битка в съда“.

 

 

Прегледът на случващото се с X започна при Тиери Бретон, който често враждуваше с Мъск онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
До: тъпко: Мечтата на поссерркото - господарят да раздаде наказания на лошите, а той в публиката да участва с палеца надолу. Мишуенце, още ли мечтаеш да затворите границите, да дръпнете пердетата и да угасите лампата? Имаш ли идея какъв ще е резултатът? Сега на 27-ми пак ще се преброите колко сте с розовите гащички и зелените петолъчки. Но можеш и лично, самосиндикално да предприемеш действия - ти не пипаш клавиатурата, ти на две смени преследваш физически по улиците враговете на прогреса, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
гъбко
преди 1 час
До: RoyBatty Спасявай се към свободният и прогресивен свят на ру33ията или обетованата земя на Ким Дебелият Ун! Не се мъчи в тази клета Европа! На излизане си скъсай паспорта, ама не тетатрално както северомакедонец си къса българският паспорт, ами като истински свободен човек. Имате късмет, че нямам достатъчно власт все още, иначе от утре в 3:59 идва Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Ironhorse
преди 1 час
ЕС се превърна в ЕСССР и трябва да се разпадне, и ще се разпадне.Бразилия даде подобен подход за глоби ...Обаче защо се обединява под общ знаменател различни компании, в които Мъск дори не е мажоритарен акционер? Къде е демокрацията?Урсула и цялата *** от ЕС трябва да бъдат пратени по дяворите, както Тръмп ще прати демократите, Харис и цялата глобалистка ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 час
До: RoyBatty за това Ти и лапача от пост номер 1 пишете ежедневно лъжи и опорки на воля.... защото няма свобода на словото...а в родната ви русия, как е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
RoyBatty
преди 2 часа
Като четях "1984" преди 25 години си мислех, че описваното е гротескно супер увеличение на комунизма в СС СР++. Оказа се че надеждата да влезем в "Свободен свят" няма как да стане, защото няма вече свободен свят! Западната цивилизация се отказа от "Свободно слово"! Без свободно слово няма свобода !!! Няма демокрация! Има само демагогия и претенция за морално превъзходство .. т.е. живеем в ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА! Истината се "решава" от малка група, а друговерците за "врагове".. Кога идва Белене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
гъбко
преди 2 часа
До: Tikva007 Достатъчно е на мъжагите зад клавиатурите кат теб да надрусат по няколко глоби от по 5000 евра за системен дебилизъм и да се разчуе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 часа
*Европейската комисия разследва X за потенциални нарушения на Закона за цифровите услуги нововъведени правила, предназначени да гарантират, че платформите контролират незаконното съдържание. ЕС води в глобалната битка срещу зловредното онлайн съдържание и дезинформация. Това предизвиква все по-шумни реакции от Мъск, който твърди, че подобни мерки ограничават свободата на словото.* - Я да видим колко са бабаити в тази ЕК и дали ще арестуват Мъск като Павката Дуров - казусът е сходен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още