IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

TikTok съкращава стотици служители от глобалната си работна сила заради AI

Компанията ще използва технологията за модериране на съдържание

10:07 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Социалната мрежа TikTok съкращава стотици служители от глобалната си работна сила, включително голям брой кадри в Малайзия, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс. Това се случва, докато тя измества фокуса към по-голямо използване на изкуствен интелект (AI) за модериране на съдържание.

Двама източници, запознати с въпроса, по-рано коментираха пред Ройтерс, че повече от 700 работни места са били съкратени в Малайзия. TikTok, която е собственост на китайската ByteDance, по-късно уточни, че по-малко от 500 са засегнатите служители в страната.

Работниците, повечето от които са участвали в операциите по модериране на съдържанието, са били информирани за освобождаването си по имейл късно в сряда, посочват източниците, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят с медиите.

В отговор на запитвания на Ройтерс, TikTok потвърди съкращенията и каза, че се очаква да бъдат засегнати няколкостотин служители в глобален мащаб, като част от по-мащабен план за подобряване на операциите по модериране.

TikTok използва комбинация от автоматизирано откриване на проблемно съдържание и хора модератори, които го преглеждат.

ByteDance има над 110 хил. служители в повече от 200 града по света, показва уебсайтът на компанията.

Технологичната фирма също така планира още съкращения през следващия месец, тъй като иска да консолидира някои от регионалните си операции, посочва един от източниците.

„Ние правим тези промени като част от нашите текущи усилия за по-нататъшно укрепване на глобалния ни оперативен модел за модериране на съдържание“, посочва говорител на TikTok в изявление.

Компанията очаква да инвестира 2 млрд. долара в доверие и безопасност в световен мащаб през тази година и ще продължи да подобрява ефективността, като 80% от съдържанието, нарушаващо указанията, сега се премахва от автоматизирани технологии, допълва говорителят.

Съкращенията на работни места се случват, докато глобалните технологични фирми са изправени пред по-голям регулаторен натиск в Малайзия, където правителството поиска от операторите на социални мрежи да кандидатстват за оперативен лиценз до януари, като част от усилията за борба с киберпрестъпленията.

По-рано тази година Малайзия съобщи за рязко увеличение на вредното съдържание в социалните мрежи и призова фирмите, включително TikTok, да засилят мониторинга на своите платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още