IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Telegram е дом на "подземни пазари" за престъпни групи в Азия

Нов доклад хвърля светлина върху случващото се в услугата

11:29 | 07.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Влиятелни криминални мрежи в Югоизточна Азия използват активно чат приложението Telegram, което позволява фундаментална промяна в начина, по който организираната престъпност може да извършва широкомащабна незаконна дейност, гласи доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Докладът отправя най-новите обвинения срещу противоречивото криптирано приложение, откакто Франция, използвайки строг нов закон без международен еквивалент, обвини лидера на компанията Павел Дуров, че е позволил престъпна дейност в платформата.

Хакнати данни, включително такива за кредитни карти, пароли и история на браузъра, се търгуват открито в огромни мащаби в приложението, което има множество канали с малко модерация, се казва в доклада на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC).

Инструментите, използвани за киберпрестъпления, включително т. нар. deep fake софтуер, предназначен за измами, и зловреден софтуер за кражба на данни, също се продават свободно, а нелицензираните борси за криптовалута предлагат услуги за пране на пари, допълва докладът.

„На ден прехвърляме по 3 млн. долара, откраднати от чужбина“, гласи докладът, цитирайки реклама на китайски.

Има „сериозни доказателства за нелегални пазари на данни, които се прехвърлят в Telegram, както и за доставчици, които активно търсят как да се насочат към международни организирани престъпни групи, базирани в Югоизточна Азия“, се казва в доклада.

Югоизточна Азия се превърна в основен център за индустрията за милиарди долари, таргетираща жертви по целия свят чрез измамни схеми. Индустрията генерира между 27,4 и 36,5 млрд. долара годишно, посочва UNODC.

Роденият в Русия Дуров беше арестуван в Париж през август. Той беше обвинен в допускане на престъпна дейност в платформата, включително разпространение на сексуални изображения на деца. Този ход насочи вниманието към наказателната отговорност на доставчиците на приложения и също така предизвика дебати за това къде свършва свободата на словото и започва прилагането на закона.

Telegram, която има близо 1 млрд. потребители, не е отговорила веднага на запитването за коментар.

След ареста си Дуров, който в момента е пуснат под гаранция, каза, че приложението ще предаде IP адресите и телефонните номера на потребителите на властите, които отправят правни искания. Той също така заяви, че приложението ще премахне някои функции, с които е злоупотребявано за незаконни дейности.

Бенедикт Хофман, заместник-представител на UNODC за Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион, твърди, че приложението предлага лесна за навигация среда за престъпниците.

"За потребителите това означава, че техните данни са изложени на по-висок риск да бъдат използвани за измами или друга престъпна дейност от всякога“, коментира той пред Ройтерс.

В доклада се посочва, че самият мащаб на печалбите, натрупани от престъпните групи в региона, е изисквал от тях иновации. Според текста те са интегрирали нови бизнес модели и технологии, включително зловреден софтуер, генеративен изкуствен интелект и дълбоки фалшификации в своите операции.

UNODC твърди, че е идентифицирала повече от 10 доставчици на софтуер за дълбоки фалшификации, „конкретно насочени към престъпни групи, участващи в киберизмами в Югоизточна Азия“.

Същевременно полицията в Южна Корея - страната, смятана за най-силно насочена към deep fake порнографията - съобщи, че е започнала разследване на Telegram, което ще провери дали услугата подбужда към онлайн сексуални престъпления.

Ройтерс също съобщи миналия месец, че хакер е използвал чатботове в Telegram, за да злоупотреби с данните на водещия индийски застраховател Star Health, което накара застрахователя да съди платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 16 минути
До: RoyBatty Смех, кво разбират крепостните ви мозъци от свобода ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 час
Т.е. *** е виновен за това, че може да наранява... и трябва да въведем забрана на чуковете? Т.е. така наречената ... "це н зу ра" (ц ен з у ра) ? :) .. А какво стана със "свободата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още