IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландски регулатор глоби Meta с 91 млн. долара

Компанията е допуснала грешка в съхранението на потребителски пароли

17:45 | 27.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ирландската комисията за защита на данните (DPC) глоби ирландския клон на Meta Platforms с 91 млн. евро. Това се случи след разследване за съхраняването на пароли от компанията, разкри изявление на регулатора, цитирано от Bloomberg.

Глобата беше наложена след разследване, започнало през април 2019 г., след като собственикът на Facebook информира DPC, че по невнимание е съхранил определени пароли на потребители на социални мрежи във вътрешните си системни, но без криптографска защита или криптиране.

Това само допълва рекордните 1,2 млрд. евро глоба за поверителност, която Европейският съюз наложи на технологичния гигант миналата годината през същата комисия, която обвини компанията в изпращане на данни на потребители в САЩ. Глобите са част от по-мащабните усилия на ЕС да обуздае технологичните гиганти. Ирландският надзорен орган играе особено голяма роля в този процес като водещ регулатор на поверителността на някои от най-големите технологични фирми, чиито централи за ЕС са базирани в страната.

Решението на DPC включва четири констатации за нарушение на Общия регламент за защита на данните (GDPR), свързани с нарушения на сигурността на личните данни и че не е гарантирала подходяща сигурност на паролите на потребителите.

Компанията откри проблема като част от преглед на сигурността през 2019 г., коментира говорител на Meta в имейл до Bloomberg.

„Предприехме незабавни действия, за да коригираме тази грешка и няма доказателства, че с тези пароли е било злоупотребявани или са достъпвани неправомерно. Ние активно сигнализирахме за този проблем на нашия водещ регулатор, Ирландската комисия за защита на данните, и работихме конструктивно с нея по време на това разследване“, каза говорителят.

„Широко прието е, че потребителските пароли не трябва да се съхраняват в обикновен текст, като се имат предвид рисковете от злоупотреба, които произтичат от лица, имащи достъп до такива данни“, коментира заместник-комисарят на DPC Греъм Дойл.

Комисията ще публикува пълното решение и допълнителна свързана информация своевременно, допълва изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още