IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна забрани ползването на Telegram от официални лица

Властите се страхуват, че Русия може да извършва шпионаж през приложението

10:50 | 21.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg

Украйна забрани чат услугата Telegram на официални устройства, използвани от правителствени служители, военни служители и работници в критични области, тъй като вярва, че нейният враг Русия може да шпионира както съобщения, така и потребители, заяви висш орган по сигурността, цитиран от Ройтерс.

Съветът за национална сигурност и отбрана обяви ограниченията, след като Кирило Буданов, ръководител на украинската разузнавателна агенция ГУР, представи на съвета доказателства за способността на руските специални служби да шпионират платформата, се казва в изявление.

Но Андрий Коваленко, ръководител на центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за сигурност, публикува в Telegram, че ограниченията се отнасят само за официални устройства, но не и за лични телефони.

Telegram е активно използвана както в Украйна, така и в Русия, и се превърна в ключов източник на информация след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Но украинските служители по сигурността многократно са изразявали опасения относно използването на услугата по време на войната.

Базираната в Дубай Telegram беше създадена от родения в Русия Павел Дуров, който през 2014 г. напусна Русия, след като отказа да се съобрази с исканията за изтриване на опозиционните общности в неговата социална мрежа ВКонтакте, която той продаде.

През август тази година Дуров беше арестуван при кацане във Франция като част от разследване на престъпления, свързани с детска порнография, трафик на наркотици и измамни трансакции в Telegram.

В изявлението на Съвета за сигурност се казва, че Буданов е предоставил доказателства, че руските специални служби имат достъп до съобщения в Telegram, включително изтрити, както и до личните данни на потребителите.

„Винаги съм подкрепял и продължавам да подкрепям свободата на словото, но въпросът с Telegram не е въпрос на свобода на словото, а въпрос на национална сигурност“, коемнтира Буданов.

След като решението беше обявено, Telegram излезе с изявление, в което се казва, че никога не е разкривала нечии данни или съдържанието на някое съобщение.

„Telegram никога не е предоставяла никакви данни за съобщения на никоя страна, включително Русия. Изтритите съобщения се изтриват завинаги и е технически невъзможно да бъдат възстановени“, посочва Telegram.

По думите ѝ всеки случай на т.нар. „изтекли съобщения“ доказано е „резултат на компрометирано устройство, независимо дали чрез конфискация или зловреден софтуер“.

Според базата данни Telemetrio има около 33 хил. активни Telegram канала в Украйна.

Президентът Володимир Зеленски, който е член на Съвета за сигурност, както и военни командири и регионални и общински служители, редовно публикуват актуална информация за войната и докладват важни решения в Telegram.

Украинските медии изчислиха, че 75% от украинците използват приложението за комуникация и установиха, че 72% го смятат за ключов източник на информация към края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още