IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Instagram пуска профили за тийнейджъри с подобрен родителски контрол

Те ще имат настройки по подразбиране като например режим за заспиване, който ще заглушава известията през нощта

18:11 | 17.09.24 г.
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Meta Platforms въвежда подобрена поверителност и родителски контрол за профили на потребители под 18-годишна възраст в Instagram – значителна промяна, насочена към справяне с нарастващите опасения относно отрицателните ефекти на социалните мрежи, предава Ройтерс.

Meta ще прехвърли всички такива акаунти автоматично към т.нар. „Teen Accounts”, които ще бъдат непублични по подразбиране, съобщават от компанията.

Потребителите на такива профили могат да получават съобщения и да бъдат отбелязвани само от акаунти, които следват или с които вече са свързани. Настройките за чувствително съдържание на тийнейджърските профили ще са най-рестриктивните налични.

Потребителите под 16 години могат да променят настройките по подразбиране само с разрешение от родител. Родителите също ще получат набор от опции, за да следят с кого се ангажират децата им и да ограничават използването на приложението от тях.

Няколко проучвания свързват използването на социалните мрежи с по-високи нива на депресия, тревожност и проблеми с ученето, особено при младите потребители.

Meta, TikTok и YouTube вече са изправени пред стотици съдебни дела, заведени от името на деца и училищни организации за пристрастяващия характер на социалните мрежи. Миналата година 33 американски щата, включително Калифорния и Ню Йорк, съдиха компанията за подвеждане на обществеността относно опасностите от нейните платформи.

Ключови платформи, включително Facebook, Instagram и TikTok, позволяват на потребители на 13 и повече години да се регистрират.

Сега Meta прави този ход цели три години, след като се отказа от разработка на версия на Instagram, предназначена за тийнейджъри, след като законодатели и групи за застъпничество призоваха компанията да се откаже от него, позовавайки се на опасения за безопасността.

През юли Сенатът на САЩ придвижи напред два законопроекта за онлайн безопасност – Законът за онлайн безопасността на децата и Законът за защита на поверителността на децата и тийнейджърите онлайн. Те ще принудят социалните мрежи да поемат отговорност за това как техните платформи влияят на деца и тийнейджъри.

Като част от актуализацията, потребителите на Instagram, които са под 18 години, ще бъдат уведомени да затварят приложението след 60 минути дневно потребление. Акаунтите също така ще идват с режим за заспиване по подразбиране, който ще заглушава известията през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още