IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

TikTok се готви за съдбоносно изслушване в САЩ

Социалната мрежа и Министерството на правосъдието поискаха съдебно решение до 6 декември

18:50 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

TikTok и компанията майка ByteDance са изправени пред ключово съдебно изслушване в понеделник в рамките на съдебната битка за блокиране на закона, който може да забрани приложението, използвано от 170 млн. американци, още на 19 януари, предава Ройтерс.

Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия ще изслуша аргументи по правното предизвикателство, поставяйки съдбата на TikTok под светлината на прожекторите по време на последните седмици от надпреварата за президентските избори в САЩ през 2024 г.

Както републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп, така и вицепрезидентът Камала Харис, са активни в TikTok, където се опитват да ухажват по-младите избиратели.

TikTok и ByteDance твърдят, че законът е противоконституционен и нарушава правата на свобода на словото на американците. Китайският гигант посочва, че законът е „радикално отклонение от традицията на тази страна да защитава отворения интернет“.

Заради притесненията на американските законодатели, че Китай може да има достъп до данни за американците или да шпионира през приложението, мярката беше приета с голямо мнозинство в Конгреса на САЩ през април само седмици след въвеждането ѝ.

ByteDance заяви, че продажбата е „невъзможна от технологична, търговска и юридическа гледна точка“ и без съдебно решение ще доведе до безпрецедентна забрана на 19 януари. Окръжните съдии Шри Шринивасан, Неоми Рао и Дъглас Гинсбърг ще разгледат правните предизвикателства, повдигнати от TikTok и потребители.

TikTok и Министерството на правосъдието поискаха решение до 6 декември, което може да позволи на Върховния съд на САЩ да вземе решението, преди каквато и да е забрана да влезе в сила.

Президентът Джо Байдън подписа закона през април, като даде срок на ByteDance до 19 януари да продаде TikTok или услугата ще бъде изправена пред забрана. Държавният глава може да удължи крайния срок с три месеца, ако види, че ByteDance напредва към продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още