IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft съкращава още 650 работни места в звеното, произвеждащо конзолите Xbox

Повечето от засегнатите позиции са предимно корпоративни и такива с поддържащи функции, изтъкват от подразделението

15:26 | 12.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft Corp. ще съкрати 650 работни места в своето подразделение, разработващо игровите конзоли Xbox, третото подобно съкращение за американската технологична компания от началото на годината, тъй като ръководството ѝ се опитва да овладее разходите и да интегрира в своята структура Activision Blizzard Inc., която закупи за 69 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Позициите, които ще бъдат елиминирани, са „най-вече корпоративни и такива с поддържащи функции“, става ясно от бележка, изпратена до персонала на звеното от шефа на Xbox Фил Спенсър. „Никакви игри, устройства или преживявания не се отменят и никакви студия не се затварят като част от тези корекции днес“, подчертава той.

Служителите на Xbox се подготвяха за по-нататъшни съкращения, след като Microsoft заличи през януари 1900 работни места, голяма част от които се отнасят до звена и студия на Activision. През май компанията обяви закриването на четири студиа, придобити като част от покупката на ZeniMax за 7,5 млрд. долара - едно от които в крайна сметка беше продадено. Тези мерки, както и решението да се пуснат редица Xbox игри на конкурентни конзоли, разгневиха някои от феновете на платформата и ги накараха да се усъмнят в ангажимента на Microsoft за изграждане на завладяващо ексклузивно съдържание.

Настоящата година се оказа трудна за гейминг индустрията в по-широк план, тъй като тя трябва да се съобразява с нарастващите разходи за разработка на игри и хладния растеж. Sony Group Corp., Take-Two Interactive Software Inc. и Electronic Arts Inc. са сред големите компании, които съкратиха работни места и закриха проекти. Sony изостави високобюджетния мултиплейър шутър Concord само две седмици след пускането му, демонстрирайки малко търпение за игра, която напредна бавно на пазара.

Microsoft завърши придобиването на Activision през октомври, 21 месеца след обявяването на покупката и след ожесточена битка за получаване на антитръстово разрешение. Придобиването осигури на Xbox вливане на ново съдържание и специалисти, като същевременно повдигна въпроси относно изплащането на вложението в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още